Wilt u helpen de biodiversiteit te vergroten? En wilt u (een stuk van) uw tuin ontstenen? Voeg dan kleur, geur en leven toe aan uw tuin met een inheems bos van 6 m². Binnen een halve dag legt u daarmee een inheems microbos vol bomen, struiken en kruiden in uw tuin aan. Het draagt bij aan verkoeling tijdens hete zomers en voorkomt uitdroging van de grond en wateroverlast bij flinke regenval. En: goed voor bijen, vlinders, vogels én mensen!

Tuiny Forest

Wat is biodiversiteit en hoe draagt een Tuiny Forest daaraan bij? 

Met biodiversiteit bedoelen we de hoeveelheid soorten dieren en planten die op een bepaalde plek voorkomen. Door het planten van een Tuiny Forest zorg je direct voor meer soorten (inheemse) planten in jouw tuin. En daar komen weer vlinders, bijen, vogels en andere diertjes op af. Zo draag je met je eigen tuin bij aan een groenere omgeving voor iedereen!

Wat zijn inheemse planten en waarom zijn ze belangrijk?

Inheemse planten hebben zich na de laatste ijstijd spontaan in Nederland gevestigd en hebben zich helemaal aangepast aan de omstandigheden in ons land. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en insecten aan dan exotische planten. Hoe meer inheemse soorten we planten, hoe beter dat is voor de biodiversiteit. In het Tuiny Forest pakket zitten daarom alleen inheemse soorten.

Waarom willen we meer Tuiny forestst?

Als je alle tuinen in Nederland bij elkaar optelt, heb je het grootste natuurpark van Nederland, groter dan de Veluwe. Stel je voor dat we al die tuinen wat groener kunnen maken. Met een kant-en-klaar pakket vol biologisch gekweekte, inheemse planten. Met Tuiny Forest laten we de tuinen in Weert weer bruisen van het leven.

Natuurlijke verkoeling in de tuin

Afgelopen jaar werden we verrast door aanhoudende droogte waar mensen, dieren en planten veel last van hadden. Experts voorspellen ook voor 2020 een droge en hete zomer. Steeds meer Nederlanders hebben een betegelde tuin en zitten daardoor in een soort oventje. Het planten van een Tuiny Forest  geeft direct verkoeling én meer leven in je tuin.”

Kan een Tuiny Forest in elke (mijn) tuin?

Jazeker. We hebben planten gekozen die het in elke tuin en grondsoort in Nederland goed doen. Heb je nu een terras of grasveld? Geen probleem. Je tovert het zo om tot een microbos. Zelfs in een schaduwtuin kun je planten, al heeft het bosje natuurlijk wel een beetje zonlicht nodig.

Je hebt al genoeg aan een stuk van 6m2 (twee tweepersoonsbedden naast elkaar). Of een andere vorm natuurlijk, maak een rond, vierkant, langwerpig, driehoekig bosje. Net wat past in jouw tuin.

Waar kan ik een Tuiny Forest bestellen?

Je bestelt jouw Tuiny Forest in de webwinkel van Sprinklr. Eind november 2019 bezorgen zij het Tuiny Forest bij jou thuis. Kijk voor vragen over het bestelproces en de bezorging op de Veelgestelde vragen pagina van Sprinklr. Je kunt natuurlijk ook de platen uit het pakket los bestellen, let dan op dat je biologisch gekweekte planten besteld, dat is zeker zo goed voor de biodiversiteit.

Besteld! En dan? Hoe leg ik mijn Tuiny Forest aan?

De planten én de bodemverbeteraar krijg je per koerier opgestuurd. Je krijgt handige tips voor het maken van een ontwerp. De bodem kun je eenvoudig zelf bewerken met behulp van de instructie van IVN. Het pakket is ready-to-go. Je hoeft zelf alleen nog het stro voor de mulchlaag te kopen (bijvoorbeeld in een dierenzaak of doe-het-zelf winkel). Als je een wat zanderige bodem hebt, is wat extra compost slim. Dat haal je in een tuincentrum of doe-het-zelf-winkel. 

Tuiny Forest ontwerpen? Kom dan op donderdag 24 oktober naar de workshop Ontwerp je eigen Tuiny Forest in Keenterhart, zie https://www.heerlijkweert.nl/tuiny-forest-workshop-donderdag-24-oktober

Op de site van IVN staat een leuk filmpje over de aanleg van je microbos: https://youtu.be/INDzuiVJG1o

Stenen eruit, bosje erin!

Met je Tuiny Forest in eigen tuin zorg je er meteen voor dat je tuin minder stenig wordt. Dat is goed tegen de hittestress en droogte in je tuin en geeft op een natuurlijke manier verkoeling door het vasthouden van vocht in eigen tuin. Dat is goed voor de planten en dieren, maar zeker ook voor de menselijke bewoners van de tuin.

Wat doe je met de stenen (of grasplaggen) die over zijn? Bouw een klein muurtje om je Tuiny Forest van stenen of grasplaggen en creëer zo een afbakening van je microbosje. Ziet er meteen leuk uit!

Heb je te veel stenen over? Breng ze dan naar de milieustraat of maak er iemand anders blij mee. https://www.weert.nl/afvalscheiden

Gepoot! En dan? Hoe moet ik mijn Tuiny Forest onderhouden?

Een Tuiny Forest is ideaal voor de luie tuinder; je hoeft er in de meeste gevallen maar weinig aan te doen. In het begin is het soms nodig om de net geplante planten wat water te geven. Als ze eenmaal goed aanslaan, is water geven nauwelijks nodig.

Zoveel planten op 6m2, past dat eigenlijk wel?

Als je de bomen krijgt zijn ze nog vrij klein (<1m) maar ze kunnen natuurlijk erg groot worden. Past dat allemaal wel in zo’n klein stukje tuin? Het past zeker, sterker nog, we planten met opzet vrij dicht naast elkaar. We proberen zo snel mogelijk een ondoordringbaar bosje te creëren. Daardoor komt er nog maar weinig licht op de bodem en krijg je sneller een microklimaat dat fijn voor bomen is. Bomen houden van koele en vochtige lucht. Als ze dicht genoeg op elkaar staan, kunnen bomen dat microklimaat zelf creëren.

Weetje: we gebruiken de plantmethode van Japanse plantkundige prof. Akira Miyawaki. Hij bestudeerde meer dan 40 jaar oerbossen en ontdekte hoe je dit type bos weer versneld kan aanleggen. Hij legde wereldwijd al meer dan 1.700 bossen op deze manier aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar ontwikkelde tot een veerkrachtige ecosysteem.

Initiatiefnemer IVN-programma Natuur in de Buurt

Tuiny Forest is een onderdeel van het IVN-programma Natuur in de Buurt. De bossen stimuleren biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van buurten. ASN Bank werkt sinds juni 2019 mee aan het versterken van dit programma. Samen willen we alle tuinen in Nederland vergroenen, zodat er een natuurpark ontstaat dat groter is dan de Veluwe.

 Voor veel meer informatie, kijk op de site van Tuiny Forest: https://www.ivn.nl/tuiny-forest

Plaatje Tuiny Forest