Minibosjes in de directe woonomgeving waar de natuur zijn gang kan gaan als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en kinderen, dat zijn Tiny Forests. Ga op ontdekking in de natuur in je eigen buurt en laat je verrassen!

Aanleg Tiny Forest

Het is belangrijk om de natuur dicht bij de mensen te brengen. Met een Tiny Forest wordt op een kleine oppervlakte zichtbaar gemaakt hoe natuur in de woonomgeving zich op een relatief korte tijd kan ontwikkelen. Een Tiny Forest is een klein bos met heel veel verschillende inheemse bomen en struiken.

Een minibos wordt als een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners ingericht en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Daarnaast is er in het bos een buitenlokaal waar de kinderen les krijgen over de Nederlandse natuur. Het eerste Tiny Forest in Weert is in de winter van 2019 aangeplant naast de Brede School Moesel. De komende jaren worden ook in andere wijken in Weert Tiny Forests aangelegd, zoals in het najaar van 2019 in Leuken.

Het is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Wil je meer weten over wat een Tiny Forest is en hoe dit eruit ziet? Kijk dan op de website van IVN Weert.

Voorbeeld van een Tiny Forest. Bord van het Tiny Forest in Moesel.