Bomen. Je ziet ze overal. In het park, langs de weg … en bij jou in de tuin? Nog niet? Doe mee met de Bomenactie Weert en plant een boom in je tuin!

Bomenactie Weert

Maak Weert groener en vol leven!Vraag één of meerdere voucher aan met korting op de aanschafprijs van een boom. Na het invullen van het invulformulier ontvang je de voucher(s) via de post thuis. Lever de voucher(s) in bij de hieronder genoemde tuincentra in Weert. Het kortingsbedrag wordt van de aanschafprijs afgehaald. Vervolgens neem je de nieuwe aanwinst mee naar huis en plant de boom bij je in de tuin.

Aanvragen vouchers

Waarom een boom?

Bomen verdienen een plek in je tuin, omdat ze:

 • zuurstof geven
 • CO2 opslaan
 • water vasthouden
 • schaduw en verkoelen geven
 • veel insecten en vogels huisvesten
 • bloesem en vruchten geven
 • levendige bodem maken

En dat allemaal verenigt in een robuust stukje natuur. Wie wil nou niet zo’n kanjer in de eigen tuin!?

Hierboven wordt een YouTube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van YouTube bekijken.

[Muziek]
 
Wethouder Van de Loo:

"Graag wil ik wat vertellen over de bomenactie.  Het is een actie waarin u een voucher, dus een kortingsbon, kunt aanvragen en met die kortingsbon  kunt u bij 3 tuincentra uw bon inwisselen. 
Die tuincentra zijn verdeeld over Weert:  Intratuin, het Tunnelke en Neerkeshoof. 
De vouchers kunt u digitaal aanvragen op de website Heerlijk Weert [www.heerlijkweert.nl]. 
U moet wel een beetje snel bij zijn: tot 28 februari loopt de actie, en dat heeft natuurlijk alles te maken met  het plantseizoen.
Bomen en struiken dien je in februari en maart uiterlijk te planten en vandaar dat de actie op 28 februari stopt. 
 
Een boom is natuurlijk een prachtig element in je tuin. Maar het heeft ook een aantal hele grote voordelen. We praten over biodiversiteit,  en dat betekent dat we met een boom niet alleen blad en groen in de tuin halen, maar ook dieren. Insecten, vogels vooral, die in die bomen gaan wonen. Daarnaast is het natuurlijk dat je met bomen CO2 'vastlegt', dat betekent CO2 vormt,  
en dat betekent dat we een bijdrage leveren aan de CO2-reductie van onze omgeving. 
 
Daarnaast is het natuurlijk zo dat een boom  verkoeling geeft. Niet alleen voor de mens, maar ook voor de hele omgeving verkoeling. Bomen houden water vast. Bomen zorgen voor een betere grondstructuur, waardoor het  water, het hemelwater wat er op valt, beter weg kan trekken de grond in, in plaats  van dat we het allemaal via het riool afvoeren. 
 
Ja mensen: doe mee, en maak Weert nog groener dan dat we al zijn! Wat heel erg belangrijk is; dat we met z'n allen samen de verbinding zoeken, met klimaat, met natuur, door deze bomenactie."
 
[Muziek]

 

Klimaatverandering

Met het planten van een boom in je tuin, doe je iets goeds voor jezelf en anderen. Je doet het niet alleen. Gemeente Weert wil, in samenwerking met NMC De IJzeren Man, jou helpen om daadwerkelijk de opname van CO2 te vergroten, het regenwater langer vast te houden en de biodiversiteit in jouw leefomgeving te vergroten. Door het uitreiken van vouchers aan haar inwoners. Alle beetjes helpen!

Voucher

De voucher is bedoeld als duwtje in de rug om nu écht een boom in de tuin te planten. Met de bon krijg je maximaal €12 of €18 korting bij aankoop van een boom naar keuze of een bundel bosplantsoen. Het verschil tussen aankoopprijs en de waarde van de bon wordt door jou zelf voldaan. Er vindt geen restitutie plaats bij het inleveren van de voucher. Kom in beweging, ga naar het tuincentrum en plant een boom!
Vouchers aanvragen kan tot 28 februari, inwisselen van de vouchers kan tot en met 2 april.

Wat is bosplantsoen?

Bosplantsoen zijn meerjarige houtige gewassen, zoals struiken of bomen die in kleine verkocht worden. Enkele soorten zijn: vlier, meidoorn, gele kornoeltje, krentenboompje, gelderse roos, hazelaar, beukenhaag, els, eik of beuk. Zo’n bosplantsoen wordt gebruikt voor de aanplant van groensingels of houtwallen en erfbeplanting.

Inleveren

Met de voucher kan je terecht bij:

Welke boom past in de tuin?

Afhankelijk van de afmetingen van de tuin is het belangrijk en duurzaam om de juiste boom of bomen te planten. Inspiratie nodig? Kijk op deze lijst met relatief kleinere bomen voor de kleinere tuin.

Welke boom past in de tuin?

Deel je foto

We vinden het leuk als je het moment van aanplant met ons deelt. Het stimuleert anderen om ook een boom te planten. Mail je foto naar bomenactie@nmcweert.nl. Vermeld je naam en welke boom je hebt geplant. Met het mailen van je foto(s) geef je toestemming om deze te delen via onze publieke kanalen. Let op: de leukste foto komt in aanmerking voor een extra voucher!

Wonen Limburg

Woningcorporatie Wonen Limburg ondersteunt de Bomenactie van harte. Wonen Limburg wil helpen bij het vergroenen van de leefomgeving. Wie een woning huurt bij deze corporatie kan zijn/haar huurcontractnummer invullen bij de aanvraag van de voucher. Huurders ontvangen één of meerdere vouchers ter waarde van €18,-.

Scholen – bedrijven – (zorg)instellingen

Ook scholen, (zorg)instellingen en bedrijven kunnen meedoen met de Bomenactie. Met het planten van een boom verlevendig je ook deze omgevingen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Stuur een mailtje met je vraag en contactgegevens naar het NMC De IJzeren Man bomenactie@nmcweert.nl, zodat we contact met je kunnen opnemen.

Bomenactie Weert

De Bomenactie is één van de acties die de gemeente Weert in samenwerking met de provincie Limburg uitvoert. In totaal zijn er in Weert drie acties uitgezet: in het landelijk gebied met Natuurmonumenten, in stedelijk gebied en de stadsrandzone en de publieksactie Bomenactie Weert.

Het ultieme doel van Bomenactie Weert is om 5.000 bomen in Weert te planten. Doe je mee!?

Voorwaarden

 • Woonachtig in gemeente Weert
 • 1 voucher geeft €12 korting per boom/per bundel bosplantsoen
 • Voor huurders Wonen Limburg geldt: €18 korting
 • Maximaal 1 voucher per boom/bundel bosplantsoen
 • Maximaal 10 vouchers per adres
 • Uitsluitend geldig bij genoemde 3 tuincentra
 • Aanvragen vouchers kan tot uiterlijk 28 februari 2022
 • Vouchers zijn geldig t/m 2 april 2022
 • Zolang de voorraad strekt
 • Bij misbruik en/of onrechtmatig gebruik van vouchers worden voucherkosten en handelingskosten verhaald op het geregistreerde woonadres

 

Aanvragen vouchers

 

Logo provincie Limburg.Logo Wonen Limburg.Logo van het Natuur en Milieucentrum.Logo gemeente Weert.

 Dit project is tot stand gekomen met financiële steun van provincie Limburg.

Planten van een boom. Fruitbomen in een tuin.