Wat dacht je van een activiteit waarmee je iets terugdoet voor de natuur? Daag jezelf uit om actief plastic op te rapen tijdens een wandeling. Haal jij een zak vol? Tijd voor challenge 3

Challenge 3

#WeerterIVNNatuurChallenge

PLASTIC GYMNASTIC


Wat dacht je van een activiteit waarmee je iets terugdoet voor de natuur? Daag jezelf uit om actief plastic op te rapen tijdens een wandeling. Haal jij een zak vol? En wat voor een gekke voorwerpen vind je allemaal?

Met het oprapen doe je direct een work-out dus ook jíj wordt beter van wat #plasticgymnastic.

#plasticgymnastic tips:
Ruim veilig afval op door een afvalknijper te gebruiken (vaak gratis te leen bij de gemeente) en/of handschoenen te dragen. Bijvoorbeeld rubberen schoonmaakhandschoenen. Zit tijdens het opruimen niet aan je gezicht en was uiteraard goed je handen na afloop.

Gebruik de Litterati-app. Hiermee kan je precies vastleggen waar welk afval is aangetroffen, van welk materiaal het is gemaakt en wie de producent is. Zo krijgen we een goed beeld van afvalitems en herkenbare merken. Op basis van deze data kan de dialoog met producenten en overheden gevoerd worden.
Voor het project Schone Rivieren werkt IVN Natuureducatie samen met de Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee aan het rivierafval probleem. De missie van Schone Rivieren? Plasticvrije rivieren in 2030! Wil je je vaker in te zetten tegen het zwerfvuil-probleem? Kijk hier hoe jij kan helpen.

Wat doet het met je?

Bewegen in een groene omgeving heeft een krachtiger effect dan alleen bewegen of alleen natuur. Door plastic op te rapen combineer je wandelen met wat rek en stek oefeningen om overal bij te kunnen. Goed voor jou én voor de natuur. Daarnaast ben je een voorbeeld voor anderen. Hopelijk inspireer jij anderen om ook op te ruimen en samen te werken aan een zwerfvuilvrije toekomst.

Kijk de Plasticgymnastic vlog:
https://youtu.be/thvCQK0ak4Q

We zijn super nieuwsgierig naar jouw avonturen, vondsten en belevenissen. Deel je ze met ons? Gebruik dan #WeerterIVNnatuurchallenge

Volg Heerlijk Weert op Facebook  en Instagram voor meer inspiratie en neen zeker ook een kijkje op de facebook pagina van onze stads ecoloog Renata Bruinsma.

Ook op de website van IVN Natuureducatie en op facebook IVN Natuur Educatie vind je meer leuke challenges en ook andere boeiende informatie en weetjes. 

Waarom deze Challenge en waarom nu?

In de wintermaanden zijn we geneigd om vaker naar binnen te gaan, een spel te spelen of lekker met een dekentje op de bank voor de tv te kruipen. Heel gezellig en ook goed om letterlijk en figuurlijk aandacht te hebben voor ‘binnen’, maar het is ook belangrijk om voldoende naar buiten te blijven gaan. Zeker in deze corona crisis – waarin we al veel tijd aan huis gekluisterd zijn - kunnen we wel wat ideeën gebruiken om naar buiten te gaan. Onderzoek toont aan dat als je 120 minuten per week in de natuur bent, dat ontzettend veel gezondheidsvoordelen biedt. Het is goed voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming!

Blijf gezond
Doe de challenges natuurlijk #coronaproof, houd voldoende afstand van anderen... en houd je aan de RIVM richtlijnen. #staysafe #blijfgezond #zorgvoorelkaar