Zie jij ze bijna vliegen in deze gekke tijd? Dat is bij deze Challenge helemaal niet erg. We dagen je namelijk uit om wintervogels te gaan kijken! Vergroot je kennis over vogels en kom tegelijkertijd tot rust. Geniet van challenge 8!

Challenge 8

#WeerterIVNNatuurChallenge

#BIRDVIEW

Zie jij ze bijna vliegen in deze gekke tijd? Dat is bij deze Challenge helemaal niet erg. We dagen je namelijk uit om wintervogels te gaan kijken! Vergroot je kennis over vogels en kom tegelijkertijd tot rust. Sommige vogels vertrekken in de herfst en winter naar warme landen, anderen blijven tijdens deze maanden lekker in ons koude kikkerlandje. We krijgen ook vogels uit andere landen op bezoek. Wist je dat bijvoorbeeld het grootste deel van onze roodborstjes in het najaar wegtrekt en overwintert in Zuid-Europa en de roodborstjes uit Scandinavië naar Nederland trekken? De kans is dus groot dat je nu in je tuin een roodborstje uit Scandinavië ziet.

Meer van dit soort leuke weetjes én herkenningstips vind je in de vogelzoekkaart van IVN Natuureducactie. Dus ga lekker op pad met deze zoekkaart en ontdek welke vogels er leven in jouw buurt.

Help vogels de winter door! Om de kou te overleven verbruiken vogels veel energie in de wintermaanden. Een extra hapje is dus zeker welkom om de voorraden aan te vullen. Een vetbol of pindanetje kan je eenvoudig zelf maken of koop je in de winkel. Een warm plekje in de vorm van een vogelhuisje of een rommel hoekje van bladeren en taken bied de vogels dekking voor de kou en is ook een plek waar ze kleine insecten kunnen vinden.

Wat doet het met je?

We brengen in de koudere maanden heel wat uurtjes binnen door en zijn naarstig op zoek naar manieren om van de alledaagse spanningen te ontkomen. Door vogels te kijken gaat dit geheel vanzelf. Je bent zo gefocust op de pracht van verschillende vogels en hun geluiden dat je even helemaal loskomt van je gedachten. Onderzoek wijst uit dat vogels bekijken goed is voor je mentale gezondheid.

Kijk de Birdview vlog:

https://youtu.be/6A-tOCzgLnc

 

We zijn super nieuwsgierig naar jouw avonturen, vondsten en belevenissen. Deel je ze met ons? Gebruik dan #WeerterIVNnatuurchallenge 

 

Volg Heerlijk Weert op Facebook  en Instagram voor meer inspiratie en neen zeker ook een kijkje op de facebook pagina van onze stads ecoloog Renata Bruinsma.

Ook op de website van IVN Natuureducatie en op facebook IVN Natuur Educatie vind je meer leuke challenges en ook andere boeiende informatie en weetjes. En de lokale Weerter IVN facebook vind je hier

Waarom deze Challenge en waarom nu?

In de wintermaanden zijn we geneigd om vaker naar binnen te gaan, een spel te spelen of lekker met een dekentje op de bank voor de tv te kruipen. Heel gezellig en ook goed om letterlijk en figuurlijk aandacht te hebben voor ‘binnen’, maar het is ook belangrijk om voldoende naar buiten te blijven gaan. Zeker in deze coronacrisis – waarin we al veel tijd aan huis gekluisterd zijn - kunnen we wel wat ideeën gebruiken om naar buiten te gaan. Onderzoek toont aan dat als je 120 minuten per week in de natuur bent, dat ontzettend veel gezondheidsvoordelen biedt. Het is goed voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming!

Blijf gezond

Doe de challenges natuurlijk #coronaproof, houd voldoende afstand van anderen... en houd je aan de RIVM richtlijnen. #staysafe #blijfgezond #zorgvoorelkaar