Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruik van circulaire materialen bij de bouw/verbouw van je woning, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Circulaire materialen gebruiken bij (ver)bouwen

De gemiddelde economie in de 20ste eeuw was grotendeels lineair. Dat betekent dat er van grondstoffen een product gemaakt werd, dat vervolgens na gebruik wordt weggegooid. Het resultaat van dit proces is dat grondstoffen steeds schaarser worden en dat er een steeds grotere afvalberg ontstaat. In de circulaire economie verandert deze lijn in een cirkel door anders gebruik te maken van grondstoffen. Zo maakt de circulaire economie hergroeibare materialen zoals hout of vlas. Deze producten kunnen na gebruik gewoon weer de natuur in. Maar ook hergebruik van fossiele grondstoffen is een mooie optie, deze worden zo ontworpen dat ze lang meegaan en keer op keer hergebruikt kunnen worden. Hier wil je toch ook aan bijdragen als bewuste inwoner?

Je hebt diverse opties om bij de bouw/verbouw van je woning te kiezen voor circulaire bouwmaterialen. Circulaire bouwmaterialen zijn materialen en grondstoffen die een aantal keer hergebruikt kunnen worden in soms andere hoedanigheden. Aan het einde van hun levenscycli kunnen zij op milieuvriendelijke manier afgebroken kunnen worden.

Het gebruik van duurzame/circulaire materialen vermindert het gebruik van grondstoffen waarmee je bijdraagt aan een duurzamere wereld. Veel van deze materialen leiden ook nog eens tot een gezonder binnenklimaat. Circulaire materialen zijn meestal altijd duurder dan de traditionele materialen. Het grote voordeel is dat ze hergebruikt kunnen worden en dat circulaire materialen dus hun waarde behouden. Eenmaal aangeschaft, kunnen ze keer op keer ingezet worden.

Tip: vraag duurzame materialen met een circulair keurmerk op bij je leverancier, aannemer of architect, zij weten de weg.

Voorbeelden van circulaire materialen zijn bijvoorbeeld gebakken stenen/klinkers, stenen gemaakt uit reststromen of gerecyclede materialen, gerecycled beton, hergebruikte (sloop-)materialen, cradle-to-cradle gipsplaten, materialen met duurzaamheidskeurmerk etc.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Een goede eerste stap om circulaire materialen toe te passen is te zoeken naar tweedehands bouwmaterialen.
  • Ga eens op zoek naar sloopbedrijven in de regio, vaak hebben zij veel materialen op voorraad die ingezet kunnen worden in nieuwbouw of verbouw. Duurzaam en goed voor de portemonnee.
  • Soms vind je net die ene tweedehands schuurdeur die perfect geschikt is voor de nieuwe aanbouw. Maar helaas is hij 2 cm te klein voor je ontwerp. Zoek daarom eerst je cruciale materialen en maak dan je ontwerp, of pas je ontwerp aan.
  • In de tuin zijn circulaire materialen ook perfect toepasbaar. Denk aan een muurtje van oude dakpannen of gebroken puin op de oprit. Of maak de tuintafel van een oude werkbank.
  • Als je circulair wil denken, denk dat altijd: kan dit materiaal weer voor iets anders gebruikt worden als ik het wegdoe? Zo, ja, dan ben je op de goede weg.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

 

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Hergebruik van bestaand materiaal, in dit geval betonklinkers.