Donderdagavond 21 juli organiseert de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid, een informatief praatje over op een energiezuinige manier je huis ventileren. Dit praatje begint om 19.30 uur, duurt een half uur en is gratis bij te wonen!

Een praatje in de Warm Wonen Winkel over… ventileren en energie besparen

Op donderdagavond 21 juli organiseert de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid, een informatief praatje over op een energiezuinige manier je huis ventileren. Dit praatje is gratis bij te wonen!

Frisse lucht

Een goed geventileerd huis is een gezond huis. Door het dagelijks gebruik van een huis raakt de binnenlucht vervuild. Er komt bijvoorbeeld stof in de lucht, maar ook veel vocht door te koken, douchen en je was te drogen. En denk eens aan roken binnenshuis, of die gezellige open haard in de winter? Hierbij komen schadelijke stoffen vrij. Dit is allemaal nadelig voor onze gezondheid, want alles wat in de lucht zit komt ook in onze luchtwegen terecht. Zeker als je een longaandoening of allergie hebt, zul je sneller klachten krijgen wanneer het huis onvoldoende geventileerd wordt. Maar ook schimmels of virussen krijgen meer kans in een slecht geventileerde woning. Bovendien heb je in een goed geventileerd huis minder last van warmteverlies, kou of tocht. Ventileren is voor ieders gezondheid van groot belang!

Natuurlijke ventilatie

Bij ventileren denk je misschien aan ‘s ochtends even de ramen open zetten als je uit bed komt. Dat voelt natuurlijk wel lekker fris, maar het is niet voldoende. Zodra je de ramen weer sluit, is het effect van de ventilatie voorbij en stapelen het vocht en de schadelijke stoffen zich meteen weer op. Anders dan luchten, is ventilatie iets wat 24 uur per dag moet gebeuren. Alleen zo profiteer je van een gezonde binnenlucht. Om goed te kunnen ventileren begin je bij de basis van je woning. Waar heb je ramen zitten? Zijn er ventilatieroosters en zijn ze wel goed schoon? Kan de lucht goed door je huis heen trekken? In veel gevallen kun je je huis nog beter ventileren met relatief simpele maatregelen, zoals zelfregelende ventilatieroosters.

Ventilatiesystemen

Heb je een wat nieuwere woning, dan heb je misschien al een mechanisch ventilatiesysteem of balansventilatie. Ook bij deze systemen is het goed om te kijken wat er verbeterd kan worden. Zo kun je je mechanische ventilatie vraaggestuurd maken en kan een bypass en warmteterugwinning (WTW) voor je balansventilatie een verbetering zijn. Regelmatig onderhoud van je ventilatiesysteem is belangrijk om het systeem goed te laten functioneren.

Energie

Ventileren kost altijd energie. Mechanische ventilatie en balansventilatie werken op stroom, maar in de winter kosten alle manieren van ventileren energie. De koude lucht die binnenkomt moet namelijk opgewarmd worden om een aangename temperatuur in huis te krijgen. Dat kan niet anders, maar als je verstandig ventileert beperk je het energieverbruik wel tot een minimum. Hoe je dat doet en waar je op kunt letten, is afhankelijk van jouw woonsituatie. Tijdens het praatje gaat Leo Janssen, energiecoach, hier dieper op in. Hij weet alles van ventilatie en energie en kan je helpen bij jouw vragen hierover!

Aanmelden of loop binnen

Het praatje begint om 19.30 uur aan de Meikoel 3 in Weert en duurt ongeveer een half uur. De experts van de Warm Wonen Winkel staan daarna klaar om je vrijblijvend van advies te voorzien! Wil je dit praatje bijwonen? Meld je dan uiterlijk een dag van tevoren aan via https://www.warmwoneninweert.nl/.

De Warm Wonen Winkel is tijdens het praatje gewoon geopend. Wil je binnenlopen voor advies of op het laatste moment aansluiten bij het praatje? Dan ben je van harte welkom!

Meer informatie

Kun je niet op 21 juli of wil je je alvast inlezen over het (energiezuinig) ventileren van je huis? Dan zijn de volgende websites een goede informatiebron:

 https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/ventilatie/slim-en-energiezuinig-ventileren/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/energie-thuis/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-mijn-huis-ventileren

We heten je graag warm welkom in de Warm Wonen Winkel, Infocentrum duurzaamheid aan de Meikoel 3 in Weert!

Boekje Warm Wonen in Weert