Haal je herinnering op aan... meester Frank Raemakers. Voor velen van Weert de lievelingsmeester op basisschool de Vosseberg – nu de Odaschool. Hij gaf zijn liefde voor de natuur door aan heel veel kinderen. Ontdek waarom hij verliefd is op de hommel, of hij met kikkers kan praten en wat hij tegenwoordig nog steeds voor de natuur doet!

Groen Portret VIJF VRAGEN AAN Meester Frank Raemakers

Waarom vindt u biod­iversiteit belangrij­k?​ 

In de natuur hangt alles op een of andere manier samen. Daarom is het zo noodzakelijk om de biodiversiteit te handhaven. Wij, als superdieren, zijn ook van die biodiversiteit afhankelijk, daar moeten we ons terdege van bewust zijn. We moeten daarom alles op aarde zijn plaatsje gunnen, dat is uiteindelijk ook het beste voor onszelf. Dat betekent ook dan dat we als mens een flinke stap terug moeten doen om ruimte te maken voor andere levensvormen. Dus geen steeds maar verder groeiende economie meer, geen steeds maar toenemende wereldbevolking. Waarom zou een mens trouwens meer recht hebben om op de aarde te wonen dan een konijn of een kikker? De aarde is er voor alle levensvormen, zeker niet alleen voor ons, mensen.

Wat doet u graag in de natuur? 

Als kind kon ik uren kijken en luisteren naar de zangvogels. Met liefde voor de natuur word je, denk ik, niet geboren. De meeste mensen die erg betrokken zijn bij de natuur, en zich daar misschien ook voor inzetten, zijn door iemand daarvoor enthousiast gemaakt. Dat geldt ook voor mij. Mijn voorbeeld was mijn vader. We hadden een grote tuin, waar ik veel te onderzoeken had: de nestjes van de braamsluiper, de spotvogel en de grauwe vliegenvanger. Ik verwonderde me over hun zang- en bouwkunsten en bewonderde de mooi gekleurde eitjes.

Ook ben ik in de natuur gaan werken om biotopen in stand te houden. Als onderwijzer maakte ik kinderen bekend met de natuur en leerde ik ze er de handen voor uit de mouwen te steken. Op mijn school startte ik projecten waar de kinderen aan konden werken. Van de gemeente Weert mochten we een wegberm adopteren. Daar werd pas na de zomer gemaaid, zodat het mogelijk was om tot de zomervakantie natuurlessen ter plaatse te geven. Kinderen vinden zoiets prachtig. Na het maaien was het de taak van de kinderen om al het maaisel bij elkaar te doen. Ook dat vond de klas elk jaar fijn. Om nog meer te kunnen doen, werd er een poeltje van Staatsbosbeheer geadopteerd. Daarin leefden kikkers en salamanders. Die poel werd door de kinderen onderhouden. Ook deden we mee aan schoonmaakprojecten.

Inmiddels ben ik de tachtig gepasseerd en is het moeilijker om nog veel in de natuur te werken. Maar voor ik met pensioen ging, heb ik een niet zo heel grote wei gekocht en die is nu al jaren een paradijs voor wilde bloemen. Hier kunnen vlinders en allerlei andere insecten hun kostje vinden. Het terrein trekt ook vogels, konijnen en hagedissen aan. Er is wat voor ze te halen. In de herfst- en winterperiode maai ik de vegetatie deels, zodat het mooie kruidenveld niet verwildert en er in het niet gemaaide deel heel wat beestjes kunnen overwinteren. Ook doe ik nog steeds veel waarnemingen (waarnemingen.nl), vooral van insecten. Dat is langer vol te houden dan stevig werken.

Wat is uw lievelingsdier? 

Dat zijn er twee. Ik ben, geloof ik, helemaal verliefd op de hommel, met name de aardhommel. De koninginnen die in het voorjaar tevoorschijn komen zijn zulke prachtige, gemoedelijke, goedaardige brommers. Omdat ook deze beestjes steeds moeilijker geschikte nestplaatsen vinden, ben ik al jaren geleden begonnen met het maken van warme, pluizige nestjes die ik in kistjes leg. Daarin wonen ze warm en veilig. Ook in emmers die in de grond gegraven zijn. In het beste jaar had ik 21 bewoonde nesten in mijn tuin. Daarvoor moesten er wel wat koninginnen gevangen worden om ze vervolgens in het nest te laten kruipen. Als ze naar binnen wandelden, de boel gaan inspecteren, wegvliegen en korte tijd later weer terugkomen, weet ik dat ze het nest geaccepteerd hebben. De laatste jaren valt het aantal nesten tegen. Er zijn helaas minder hommels.

Mijn andere lievelingsdier is de groene kikker. Die kan zo gezellig zitten kwaken. Maar het gestoei in het water met soortgenoten vind ik vooral zo grappig. Ze achtervolgen vaak elkaar en dan wordt er een kopje-onder geduwd. Op de rand van de vijver zittend maken ze vaker kleine bewegingen met hun pootjes. Dat lijkt me iets te maken te hebben met kikkertaal. Die taal probeer ik te verstaan, maar het is me nog niet gelukt. 

Wat is uw lievelingsbloem? 

Die heb ik eigenlijk niet. Doodgewone bloemen als een paardenbloem of een margriet vind ik mooi. En de pinksterbloem waar die prachtige Oranjetipjes, die kleurige voorjaarsvlindertjes, zo graag hun eitjes op leggen. Eigenlijk vind ik heel veel bloemen erg mooi. Als kind had ik wel een paar lievelingsbloemen. Het waren een paar kleine soorten die mijn vader me leerde kennen. Ze stonden als "onkruid" in onze tuin.

Het tere guichelheil was mijn lievelingetje. Mijn zijn lichtrode bloempjes maakte het veel indruk op me. Ook het liggend hertshooi met zijn plat op de grond liggende stengeltjes en zijn talloze kleine gele bloemetjes. Mijn huidige tuin is een deel van de tuin die wij vroeger hadden. Guichelheil zie ik niet meer, maar het liggend hertshooi mag nog steeds in mijn tuin groeien. En als ik toch moet kiezen voor nu, dan kies ik voor de bosanemoon. Een eenvoudig plantje met bekoorlijke bloempjes en ook nog eens heel mooi blad.

Wat is uw lievelingsboom? 

De eik. Ik heb altijd van de eik gehouden. Het is zo'n sterke, stoere boom. Als ze de ruimte krijgen, dus bijna nooit in een bos, kunnen het indrukwekkende bomen zijn. Op verschillende plekken weet ik heel mooie exemplaren te staan. De meeste eiken krijgen echter nooit de kans om te worden wat ze eigenlijk zouden moeten worden. We dwingen ze om in onnatuurlijke vormen te groeien En helaas zie ik dat steeds meer eiken het heel moeilijk hebben. Ze zijn op sterven na dood. Die dood zal dus niet lang meer op zich laten wachten. Weer een teken dat we verkeerd bezig zijn! We moeten de aarde leefbaar houden, en dat moet in onze eigen omgeving beginnen.

 

Volg de waarnemingen van meester Frank Raemakers op Waarneming.nl!

(Je moet je dan wel zelf even registreren.)

 

Meester Frank Raemakers