Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over cellulose isolatie, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Isoleren met cellulose-isolatie

Cellulose is (oud) papier dat vermalen is tot kleine vlokken. Deze vlokken worden vooral gebruikt voor vloer-, muur-, en dakisolatie. Het is een relatief goedkoop materiaal dat zorgt voor een goede warmte- en geluidsisolatie. Cellulose-isolatie wordt vervaardigd uit gerecycleerd papier en is een waardig ecologisch en circulair alternatief voor traditionele isolatie. Cellulose-isolatie is verkrijgbaar in vlokken of semi-stijve panelen.

Cellulose toepassen in spouwmuren is erg milieuvriendelijk door gebruik van oud papier en het energiezuinige proces bij het maken van de vlokken. Het inblazen van de vlokken heeft als nadeeldat je het ergens tussen moet spuiten en dat het niet als los materiaal aangebracht kan worden tegen een binnen- of buitenwand.

Cellulose geeft net als ander isolatiemateriaal minder warmteverlies in koude perioden en een lager energieverbruik.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Cellulose isolatie is minder bestand tegen vuur dan andere isolatiematerialen, zoals mineraalwol. Dit komt omdat er nog bepaalde reststoffen aanwezig zijn uit het proces van papier maken. Hoewel het materiaal lichter ontvlambaar is dan de andere isolatiematerialen, zal cellulose isolatie nog steeds een brand vertragen doordat cellulose zich bij brand met koolstof bedekken waardoor het vuur zichzelf verstikt.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Cellulose-isolatie inblazen (foto van isolteam.be)