Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruik van vlas als natuurlijke isolatie, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Isoleren met natuurlijke isolatie: vlas

Isoleren van spouwmuren wordt traditioneel gedaan met minerale wol of piepschuim platen. Maar het kan ook anders en minder belastend voor het milieu. Bijvoorbeeld door isolatie gemaakt van vlas toe te passen in muren of daken.

Vlasisolatie wordt vervaardigd uit het restmateriaal dat ontstaat bij de productie van linnen. Het is een wol dat bestaat uit lichte, stevige vezels, waardoor er een isolatiemateriaal van kan worden geproduceerd. Vlas is op veel plekken in de woning in te zetten als isolatiemateriaal.

Vlas is een herwinbare grondstof omdat het letterlijk op de akker groeit en daardoor aan het eind van de levenscyclus biologisch afbreekbaar is. Vlas is ook nog eens een snelle groeier, waardoor er snel materiaal beschikbaar is en er meteen CO2 uit de lucht wordt opgenomen. Doordat er bij de groei nauwelijks kunstmatige meststoffen en bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn, is vlas zeer milieuvriendelijk en heeft daardoor een positieve CO2 balans. Het materiaal kan tot 20% van het eigen gewicht aan vocht opnemen en weer afgeven, wat gunstig is voor het binnenklimaat. Het is dus goed voor de woning, voor het milieu en voor de gezondheid.

Door het vochtregulerende vermogen van vlas, kan het materiaal ademen, waardoor schimmels en bacteriën zich niet kunnen ophopen. Verder hoef je je geen zorgen te maken over brand. De brandveiligheid wordt bevorderd doordat de vlasmatten worden geïmpregneerd met brandvertragende zouten.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Vlas is verkrijgbaar als isolatiedekens. Het is echter een vrij stug materiaal dat lastig te snijden is en daardoor enige handigheid vergt.
  • Dit is een geschikte natuurlijke optie, waarbij geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de groei.
  • Dakisolatieplaten van vlas zijn kant en klaar te verkrijgen, waardoor je dak snel en duurzaam dicht ligt! Vlas is daarmee een goed alternatief voor minerale isolatiematerialen.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Vlas-isolatiedeken in een woning (foto: Duurzaam Thuis).