Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over een bruin dak, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Kies voor een natuurdak: groen energiedak

Multifunctionele natuurdaken zijn in opkomst en bieden vele voordelen. De functie van een dak kan verder gaan dan het droog en warm houden van onze binnenruimtes. Onze daken zijn vooral voor planten en dieren die het steeds moeilijker hebben om te overleven, belangrijk. Natuurdaken op huizen kunnen hier een grote rol in spelen. Door een dak-inrichting te kiezen die meer op lokale natuur afgestemd is, kun je bijdragen aan een goed leefmilieu voor de lokale planten en dieren. Maar een natuurdak is meer dan een dak met planten en dieren. Het is een investering in de toekomst van de natuur en van jezelf. Natuurdaken hebben vele voordelen voor ons als mensen. Betere verdamping zorgt voor meer verkoeling en minder wateroverlast, grasachtige soorten vangen fijnstof beter af. Verder is het prettig en rustgevend om uitzicht te hebben op groen, ook op daken. Ook zorgt een groen ingericht dak voor extra isolatie en daarmee voor energiebesparing. Wist je ook dat planten nestgelegenheid en voedsel aan insecten en vogels bieden waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd?

Natuurdaken zijn er in alle soorten en maten. Denk aan sedumdaken, tuin- of gebruiksdaken, bruindaken, groene energie daken en groenblauwe daken.

Onder groene energiedaken worden daken verstaan die begroeid zijn met planten én zonnepanelen bevatten. Zonnepanelen worden vaak geplaatst op extensief begroeide daken.

Extensief begroeide daken zijn maximaal 150 mm dik exclusief de begroeiing. Hiervoor is weinig tot geen onderhoud nodig. Meestal bestaat de beplanting uit vetplanten (Sedum) en worden daarom ook wel sedumdaken genoemd. Vetplanten zijn goed aangepast aan de temperatuurschommeling van het dakklimaat en zijn goed in staat water te verdampen. Ook gras- en kruidendaken vallen onder de extensief begroeide daken.

Met schaduwrijke plekken onder zonnepanelen creëer je een geschikte schuilgelegenheid voor vogels en insecten maar ook diversiteit aan groeiplaatsen waar verschillende plantensoorten van kunnen profiteren. Door de koelende werking van het groendak kunnen de zonnepanelen bovendien 6% meer energie opwekken en bespaart de isolerende werking tot maar liefst 75% op energiekosten voor de airco.

 

Houd rekening met...

  • Houd rekening met de draagkracht van de dakconstructie voor het gewenste groendak.
  • Varieer met soorten materialen, planten en hoogtes om de diversiteit in soorten insecten en vogels te stimuleren.
  • Plaats in de buurt van binnenklimaatvoorzieningen, glas of andere materialen die door zon- of systeemwarmte opwarmen geen brandgevoelige planten, zoals heide of droge grassen. Breng daar een grindstrook als bufferzone aan.
  • Gebruik lokale materialen bij het inrichten van je groendak. Meng bijvoorbeeld lokale grond met het substraat zodat ook het bodemleven op je dak aansluit bij het lokale ecosysteem.
  • Kies voor varens en mossen onder de zonnepanelen.
  • Schuine daken met een helling tot 45 graden kunnen worden voorzien van een groendak.
  • Groene daken met zonnepanelen laten zich goed combineren met een water retentie dak. Kijk hiervoor bij de maatregel groenblauwdak.
  • Betrek een groenexpert bij het maken van het ontwerp als je nadenkt over de gewenste dakinrichting. Vaak wordt er eerst gedacht aan watermanagementsystemen of zichtlijnen richting de tuin waardoor bepaalde groendaken niet meer mogelijk zijn.
  • Schakel een groenexpert in voor de keuze in plantensoorten. Met groenexperts en je constructeur kom je samen tot een integraal ontwerp-, aanleg en onderhoudsplan.
  • Vraag je buren ook een groendak aan te leggen en versterk met deze groene stapstenen de ecologische structuur en geniet samen van jullie uitzicht.

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

Wateroverlast voorkomen

Kies wat past 

Er zijn veel maatregelen te nemen om je tuin groener en biodiverser te maken. Laat je zeker niet overweldigen. Kies wat bij jou en je tuin past. Ieder stapje is er een en helpt bij het groener en biodiverser maken van ons Heerlijke Weert en daarmee de wereld om ons heen. Succes en zeker ook veel plezier!

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van een groen energiedak: begroeiing en zonnepanelen.