Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over een groen dak, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Kies voor een natuurdak: groenblauw dak

Multifunctionele natuurdaken zijn in opkomst en bieden vele voordelen. De functie van een dak kan verder gaan dan het droog en warm houden van onze binnenruimtes. Onze daken zijn vooral voor planten en dieren die het steeds moeilijker hebben om te overleven, belangrijk. Natuurdaken op huizen kunnen hier een grote rol in spelen. Door een dak-inrichting te kiezen die meer op lokale natuur afgestemd is, kun je bijdragen aan een goed leefmilieu voor de lokale planten en dieren. Maar een natuurdak is meer dan een dak met planten en dieren. Het is een investering in de toekomst van de natuur en van jezelf. Natuurdaken hebben vele voordelen voor ons als mensen. Betere verdamping zorgt voor meer verkoeling en minder wateroverlast, grasachtige soorten vangen fijnstof beter af. Verder is het prettig en rustgevend om uitzicht te hebben op groen, ook op daken. Ook zorgt een groen ingericht dak voor extra isolatie en daarmee voor energiebesparing. Wist je ook dat planten nestgelegenheid en voedsel aan insecten en vogels bieden waardoor de biodiversiteit wordt bevorderd?

Natuurdaken zijn er in alle soorten en maten. Denk aan sedumdaken, tuin- of gebruiksdaken, bruindaken, groene energie daken en groenblauwe daken.

Onder groenblauwe daken worden daken verstaan die begroeid zijn met planten én water regulerende eigenschappen hebben. Het worden ook wel groene retentiedaken genoemd. Op daken is het water goed te reguleren, dit in tegenstelling tot een berging in een substraatlaag zoals bij een groendak het geval is. Waterregulatie is ook gunstig voor een natuurdak. In droge perioden hebben de planten op deze manier water tot hun beschikking. Door de vochtige omstandigheden wordt de levensduur van de vegetatie vergroot en het dak van het gebouw beter gekoeld. Dieren profiteren ook van deze vochtige omstandigheden. Ook zorgt een groenblauwdak voor een verdubbeling van de levensduur van een dak, waardestijging van een pand, koelere binnenruimtes in de zomer en tot 75% energiebesparing op de airco.

Waterberging kan worden gereguleerd met behulp van een watersysteem. Onder de substraat laag van de vegetatie wordt een ruime waterberging gemaakt in de drainagelaag. Vertraagde afgifte van hemelwater is op deze manier mogelijk.

Houd rekening met...

 • Houd rekening met de draagkracht van de dakconstructie voor het gewenste dak.
 • Varieer met soorten materialen, planten en hoogtes om de diversiteit in soorten insecten en vogels te stimuleren.
 • Plaats in de buurt van binnenklimaatvoorzieningen, glas of andere materialen die door zon- of systeemwarmte opwarmen geen brandgevoelige planten, zoals heide of droge grassen. Breng daar een grindstrook als bufferzone aan.
 • Gebruik lokale materialen bij het inrichten van je groendak. Meng bijvoorbeeld lokale grond met het substraat zodat ook het bodemleven op je dak aansluit bij het lokale ecosysteem.
 • Plaats enkele lichtgewicht boomstronken en dood hout op een extensief dak als beschutting en nestelruimte voor wilde bijen. Vooral op een zonnig dak kunnen zo schaduw plekken worden gecreëerd.
 • Is het dak schaduwrijk? Kies dan voor varens en mossen die hier goed kunnen groeien.
 • Leg een groenblauwdak aan op een plat dak.
 • Een groenblauw dak is goed te combineren met zonnepanelen.
 • Betrek een technisch bouwkundig adviseur voor mogelijkheden rondom vertraagde afvoer van hemelwater in combinatie met een groendak.
 • Betrek een groenexpert bij het maken van het ontwerp als je nadenkt over de gewenste dakinrichting. Vaak wordt er eerst gedacht aan watermanagementsystemen of zichtlijnen richting de tuin waardoor bepaalde groendaken niet meer mogelijk zijn.
 • Schakel een groenexpert in voor de keuze in plantensoorten. Met groenexperts en je constructeur kom je samen tot een integraal ontwerp-, aanleg en onderhoudsplan.
 • Vraag je buren ook een groenblauwdak aan te leggen en versterk met deze groene stapstenen de ecologische structuur en geniet samen van jullie uitzicht.

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

Wateroverlast voorkomen

 

Kies wat past 

Er zijn veel maatregelen te nemen om je tuin groener en biodiverser te maken. Laat je zeker niet overweldigen. Kies wat bij jou en je tuin past. Ieder stapje is er een en helpt bij het groener en biodiverser maken van ons Heerlijke Weert en daarmee de wereld om ons heen. Succes en zeker ook veel plezier!

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Een groenblauw dak.