Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het koelen van je woning op een natuurlijke manier, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Koelen op een natuurlijke manier

Koeling in de zomer wordt de komende jaren misschien nog wel belangrijker dan het verwarmen van onze huizen in de winter. Zeker in goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur in hete zomers hoog oplopen en de warmte is nog niet zomaar uit je woning als het ‘s avonds koeler wordt.

Zorgen dat de zonnewarmte niet binnenkomt is dan een van de belangrijkste manieren om oververhitting tegen te gaan. Als je niet aan een airco wil, of de energiekosten hiervoor wilt beperken is het goed om te kijken naar gemakkelijke manieren om hitte in huis tegen te gaan.

De gemakkelijkste manier is het plaatsen van zonwering aan de zonzijde oost, zuid en west. Dit zijn ook de plekken waar vaak grotere ramen geplaatst worden vanwege het zonlicht in de winter, maar in de zomer wordt het warm. De keuze is reuze. Kies je voor simpele screens die je op de kozijnen kunt plaatsen of voor een volledig elektrisch systeem geïntegreerd in de muren? Denk ook aan screens op dakramen, door de schuine stand van dakramen komt er veel warmte binnen.

Of zorg voor een overstek in plaats van screens. Dit is een uitstekend stuk dakrand waardoor de hete zomerzon tegengehouden wordt.

Een andere minder toegepaste vorm van warmte naar buiten brengen is (zomer)nachtventilatie. Zomernachtventilatie is een vorm van passieve koeling, en energiearme vorm van koeling. Door 's nachts te ventileren kan een huis gemakkelijker worden gekoeld met gratis koude buitenlucht. Het is dan wel belangrijk dat er de mogelijkheid is tot ventilatie en dat er ‘trek’ door het huis kan ontstaan.

Wil je naast koelen ook een mooi uitzicht naar de tuin en/of bijdragen aan de natuur ik je tuin, plaats dan eens een grote boom of een serie leibomen in de buurt van ramen op de warme kant. De bomen zorgen voor verdamping van vocht wat de hitte in de tuin in de zomer tegengaat. Dit zorgt ook voor minder hitte in huis!

Denk ook eens out of the box aan een groen dak of het vasthouden van regenwater op een plat dak. Dit draagt ook bij aan het natuurlijk koelen van je woning. Bovendien zijn er in Weert subsidies voor de aanleg van groene daken.
Ga je toch voor een technische oplossing, dan kun je deze vinden in een bodemkoelsysteem waarbij ventilatielucht door diepe bodembuizen in de tuin wordt gevoerd en zo de woning afkoelt.

Natuurlijke koeling of het voorkomen van het binnendringen van hitte spaart het energie. Alles wat niet binnenkrijgt of op een natuurlijke manier koelt, hoef je niet te koelen met een energievretend koelsysteem in warme zomers.

Houd rekening met...

  • Denk goed na over de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon
  • Plan bij ramen op de zonzijde (zuidoost, zuid en zuidwest) alvast wat extra zonwering, overstekken of een grote boom. Zo zorgt de instraling van de zon voor minder hitte in huis tijdens de warme zomerperiode.
  • Donkere zonwering zorgt voor minder warmte binnen in huis dan lichte zonwering. Bovendien kun je beter door donkere screens heen kijken dan door lichte screens, hoewel dat tegenstrijdig klinkt.
  • Leibomen zijn er in alle soorten en maten, zorg ervoor dat leibomen dicht genoeg bij het huis staan om effect te hebben van de schaduwwerking, maar zorg wel voor voldoende plant en groeiruimte voor de wortels als je een terras dicht bij het huis hebt.
  • Kies bij voorkeur voor bomen en leibomen die in de winter een open kruin hebben, zodat het zonlicht in de winter wel de woning kan binnendringen.
  • 'Tegels eruit en groen erin' zorgt altijd voor verkoeling in huis en draagt daarnaast bij aan het vergroten van biodiversiteit.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Minder hitte

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van natuurlijk koelen: een zonnescherm aan je huis.