Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het instellen van een lagere temperatuur van je cv en radiatoren, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Lagere cv-temperatuur en instellen radiatoren

Met het lager instellen van de temperatuur van je cv-ketel valt veel te winnen. Veel cv-ketels staan volgens fabrieksinstellingen automatisch op 80° C. Ze kunnen echter efficiënter werken als ze lager staan ingesteld, bijvoorbeeld op 70°, 60° of zelfs 50°.

Dit is een snelle besparing die gauw veel gas en daardoor geld en CO2 uitstoot scheelt. Het energieverbruik gaat dan omlaag, zonder koude douches of verlies van comfort in huis. 

Welke lagere temperatuur het beste is in jouw geval, is afhankelijk van hoe goed je huis geïsoleerd is. Bij een redelijk goed geïsoleerd huis is 50° of 60° vaak voldoende. Raadpleeg je installateur voor advies over wat in jouw situatie de geschikte temperatuur is. 

Bij een moderne ketel kun je de aanvoertemperatuur vaak zelf instellen, maar bekijk altijd de handleiding. Voor extra zekerheid vraag je je installateur om de temperatuur lager in te stellen wanneer het tijd is voor de jaarlijks onderhoudsbeurt. 

Naast instellingen van de cv-ketel, kunnen ook de radiatoren anders worden ingesteld. Dat heet ‘waterzijdig inregelen’. Als radiatoren waterzijdig zijn ingesteld, stroomt precies de goede hoeveelheid warm water door de radiatoren die nodig is om de ruimtes in huis goed te verwarmen. Dat verhoogt vervolgens ook het comfort in huis en kan je energieverbruik met wel 5 tot 15% verlagen, omdat er geen overbodig water verwarmd wordt.

Deze maatregel zorgt dus voor betere doorstroming van het water in de radiatoren en daarmee de warmteafgifte. Ook zorgt het voor een betere warmteverdeling tussen de radiatoren.  Wij adviseren om het waterzijdig inregelen van je radiatoren door een specialist te laten uitvoeren. 

Houd rekening met...

Het lager instellen van je cv-installatie is op diverse manieren te verwezenlijken. Zo adviseren wij om een professioneel bedrijf in te schakelen.  Er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's zelf goed in kaart brengt om een goede afweging te maken.

Deze maatregel draagt bij aan…

Energie(transitie)

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

SEEH: subsidie energiebesparing eigen huis via ISDE. Zie de subsidie- en financieringswijzer voor de SEEH. Met de SEEH-subsidie kun je tot €90,- terugkrijgen voor het waterzijdig inregelen van je radiatoren door een erkend installateur. Een voorwaarde hiervoor is dat je ook twee isolatiemaatregelen uitvoert.  

Handige websites

Foto van een thermostaat.