Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over nachtventilatie, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Nachtventilatie

Hitte in woningen in de zomer is een groot probleem. Zeker in goed geïsoleerde woningen kan de temperatuur in hete zomers hoog oplopen en de warmte is nog niet zomaar uit je woning als het ‘s avonds koeler wordt.

Zorgen dat de zonnewarmte niet binnenkomt is dan een van de belangrijkste manieren om oververhitting tegen te gaan. Maar het is ook belangrijk om de warmte uit de woning te krijgen. Een makkelijke manier om dit te doen is nachtventilatie of zomernachtventilatie. Dit is een vorm van passieve koeling en bovendien kost het geen energie. Door 's nachts te ventileren kan een huis gemakkelijker worden gekoeld met gratis koude buitenlucht. Het is dan wel belangrijk dat er de mogelijkheid is tot ventilatie en dat er ‘trek’ door het huis kan ontstaan.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Wil je zomernachtventilatie toepassen, zorg er dan voor dat de ramen open kunnen ’s nachts.
  • Ook is het belangrijk dat er ‘trek’ door het huis mogelijk is. Bij voorkeur heb je op het hoogte punt in het huis een trekgat of een raampje dat open kan, waardoor de warme lucht als het ware naar boven getrokken wordt. Dit is de schoorsteenwerking. Hierdoor wordt warme lucht sneller uit het huis getrokken in de koudere nacht uren.
  • Zorg ervoor dat je ventilatiesysteem zo geregeld kan worden dat nachtventilatie door het openzetten van ramen of trekschoorstenen ook mogelijk is.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Minder hitte

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van nachtventilatie: hoog dakraam in de toiletruimte om warmte af te voeren uit het huis.