Sfeerbeeld.
Logo HeerlijkWeert.

Natuur in en om de stad

De natuur in de stad heeft onze hulp nodig. Door toenemende verstening hebben onze insecten en vogels het steeds moeilijker om voldoende voedsel te vinden en om plekje te vinden om te schuilen of te nestelen. Insecten en vogels hebben bloemen, planten, bomen en rommelhoekjes nodig. Met een natuurvriendelijke inrichting en beheer helpen we de natuur een handje om zich te herstellen. Doet u ook mee?

Natuur in de stad.
Het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man (foto Smile fotografie).

Leren over natuur en duurzaamheid

Leren over natuur en duurzaamheid kan bij het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man.

Lees verder...
Wethouder Geert Gabriëls legt met een inwoner een geveltuin aan. Foto Weert de Gekste.

Fleur je gevel op: leg een geveltuin aan

Een mooie voortuin is het visitekaartje van uw huis en bepaalt de uitstraling van uw straat. Meer groen in de tuin zorgt voor een aangenamer (woon)klimaat. Niet elke woning heeft een voortuin. In dat geval is een geveltuin een goed alternatief. En een geveltuin is eenvoudig aan te leggen. Wethouder Geert Gabriëls: "In veel steden zie je mooie groene geveltuinen die de inwoners in hun straat aanleggen. Dat kan en mag in Weert natuurlijk ook!”.

Lees verder...
Plaatje Tuiny Forest

Tuiny Forest

Wilt u helpen de biodiversiteit te vergroten? En wilt u (een stuk van) uw tuin ontstenen? Voeg dan kleur, geur en leven toe aan uw tuin met een inheems bos van 6 m². Binnen een halve dag legt u daarmee een inheems microbos vol bomen, struiken en kruiden in uw tuin aan. Het draagt bij aan verkoeling tijdens hete zomers en voorkomt uitdroging van de grond en wateroverlast bij flinke regenval. En: goed voor bijen, vlinders, vogels én mensen!

Lees verder...
GeoPadKar (foto NMC Weert)

Lees het landschap bij het Geopad Ijzeren Man

Miljoenen jaren geleden stroomden de Rijn en de Maas door het natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man in Weert. In het huidige landschap zijn daar nog sporen van terug te zien door het nieuw ontwikkelde Geopad.

Lees verder...
Foto van het timmeren van nestkastjes.

Nestkasten

Dit jaar gaat onze aandacht uit naar de vogels in de stad. In 2019 wordt door de gemeente Weert in samenwerking met de vogelwerkgroep van IVN Weert e.o. een nestkastenactie georganiseerd. Het doel van deze actie is om de inwoners te informeren over vogels en samen nestgelegenheden te creëren voor de vogels in onze leefomgeving.

Lees verder...
Voorbeeld van een Tiny Forest.

Aanleg Tiny Forest

Minibosjes in de directe woonomgeving waar de natuur zijn gang kan gaan als ontmoetingsplek voor buurtbewoners en kinderen, dat zijn Tiny Forests. Ga op ontdekking in de natuur in je eigen buurt en laat je verrassen!

Lees verder...
Bloeiende vaste planten.

Bij-vriendelijke inrichting

Bloemen en kleuren nodigen mensen uit, bloemen dragen bij tot geluk Op veel plekken worden bloemenborders ingericht die niet alleen mooi zijn, maar die ook een heel belangrijke functie hebben voor de insecten en bijen.

Lees verder...
Klaprozen in een berm.

Bloemenrijke akkerranden en bermen

De biodiversiteit, de aanwezigheid van bijen en insecten in het buitengebied en in de stad neemt sterk af. Daarom zijn we in 2014 gestart met het bloemenrijke akkerrandenproject. De vogels en insecten vinden hier voedsel en beschutting. De bloemenbermen zijn dus niet alleen heel fleurig maar bijzonder functioneel en essentieel.

Lees verder...