We wonen in Weert en omstreken op een droge zandgrond, ook wel klapzand genoemd. Marieke van Manen, van NatuurlijkTuinadvies (en vrijwilligster bij Natuurmonumenten): ‘Dit is arme grond die veel voeding nodig heeft. Daar komt ook nog eens bij dat de vorige zomer én winter heel droog zijn geweest. Hierbij enkele tips om goed met onze grond om te gaan.’

NATUURLIJK TUINIEREN op droge zandgrond

...Sproeien, niet pesten!

Natuurlijk wil je na een droge en zonnige dag je tuin helpen, maar een half uurtje sproeien doet meer kwaad dan goed. Hoezo? Een half uurtje sproeien zorgt ervoor dat planten heel oppervlakkig wortelen. Ze worden dan heel kwetsbaar en afhankelijk van jouw sproei momentjes. Het grondwater zit dieper, daar moeten de wortels naartoe groeien. Wat je wel kunt doen: sproei eens in de twee weken, maar dan langer. Bijvoorbeeld twee of drie uur lang op dezelfde plek (en daarna eventueel verplaatsen). Het water zakt dan de bodem in, de bodem houdt dit water vast en je planten hebben de noodzaak en kans om diep te wortelen, en vinden daar dan hun water. Je planten worden dan sterker. Hergebruik indien mogelijk je regenwater! Er zijn bij iedere gemeente mogelijkheden om subsidie te krijgen voor het afkoppelen van je regenwater. Sproei bij voorkeur in de avond als de zon onder is. Dan is de verdamping van het water niet zo groot.

Zorg voor voeding

April is de maand waarop dat bij uitstek kan: mesten, mesten, mesten! Maak eigen compost en gebruik gedroogde koemest. Dit is te koop in het tuincentrum. Gebruik in géén geval kunstmest. en gebruik gedroogde koemest. Dit is te koop in het tuincentrum. Gebruik in géén geval kunstmest.

Zelf compost maken?

Kijk hier eens als je zelf compost wilt maken: https://www.natuurpunt.be/pagina/hoe-moet-je-composteren

 

Droge grond (foto Belicht) Droge grond (foto Renata Bruinsma)