Wonen Limburg bouwt Nur-Holz woningen: volledig houten woningen voor huurders met hart voor duurzaamheid

Nur-Holz woningen Sporthalgebied Leuken

Warm Wonen Weert en Wonen Limburg bereiden zich voor op de bouw van 16 zeer duurzame en energiezuinige sociale huurwoningen aan de Sportstraat op Leuken. Huurders in de sociale sector met een hart voor duurzaamheid, groen, milieubewust leven en een duurzame leefomgeving komen in aanmerking voor een woning. Op 5 september heeft de gemeente Weert de vergunning verleend voor de bouw van deze woningen.

Volledig houten sociale huurwoningen van Nur-Holz

In Weert is vraag naar meer sociale huurwoningen. Bovendien willen we – net als in andere gemeenten – investeren in duurzame huizen. Daarom bouwen we houten huizen. Heel bijzonder: het zijn de eerste CO2-neutraal geproduceerde sociale huurwoningen in Nederland. De huizen worden volledig met duurzaam geproduceerd hout en gebouwd volgens het principe van Nur-Holz. NUR-HOLZ bestaat Nur (alleen) uit Holz (hout), het bevat geen toegevoegde stoffen van welke aard dan ook. Het hout wordt ook niet bewerkt, puur hout dus. Het hout is afkomstig uit het Duitse Zwarte woud.De woningen vormen voor Wonen Limburg en de gemeente Weert een pilot.

Duurzame woningen

De woningen van Nur-Holz duurzaam en energievriendelijk en volledig recylcebaar. Doordat bomen bij hun groei CO2 opnemen, is het gebruikte hout CO2 neutraal. Door de klimaatregulerende werking van het hout, is de verwachting dat mensen de verwarming in een massief houten gebouw gemiddeld 2 graden lager zetten. Dit alles kan groot effect hebben op de stookkosten. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit in vergelijking tot andere bouwmethoden tot de helft minder stookkosten kan leiden bij een vergelijkbare isolatiewaarde. De huizen zijn gewoon heel comfortabel. Aan het eind van hun levensduur kunnen de huizen volledig gerecycled worden tot nieuwe gebouwen of andere hoogwaardige producten.

Gezonde woningen

Woningen van puur hout zijn ook gezonde woningen voor de bewoners. Hout kent een hoge thermische isolatie en een groot thermisch accumulerend vermogen. Dit betekent dat de warmte langzaam opgenomen wordt en langzaam afgegeven wordt. Het gevolg is een gelijkmatige temperatuur in de ruimte. 's Winters koelt het minder snel af, in de zomer wordt het minder snel warm. Bovendien voelt het oppervlak van een houten vloer, muur of plafond warmer aan dan een betonnen of bakstenen oppervlak met dezelfde temperatuur.  Ook de akoestiek van een volledig houten huis is erg goed. Zowel warmte als akoestiek zorgt voor een behaaglijk gevoel bij de bewoners. Verder worden er bij de bouw geen ongezonde lijmstoffen of kunststoffen gebruikt waardoor er geen uitstraling van ongezonde stoffen plaatsvindt, wat goed is voor de gezondheid.

NUR HOLZ, WEERT: SUPER DUURZAAM