Wonen Limburg, WeertEnergie en de gemeente Weert hebben donderdag 16 mei de intentieverklaring ondertekend tot nauwere samenwerking om de energiebesparing onder de inwoners van Weert te stimuleren.

Samenwerking energiebesparing in Weert

De samenwerking is opgezet om de energiedoelstelling van de gemeente Weert, in 2040 energieneutraal zijn, een stap dichterbij te brengen. Dit onder het motto: ‘Dat wat je bespaart, hoef je niet op te wekken’.

Wethouder Geert Gabriëls: “De samenwerking maakt het mogelijk om nog beter wijkgericht te gaan werken en gezamenlijk zowel huurders als particuliere woningbezitters aan te spreken. Zo ontstaat er per wijk of buurt een goed overzicht van wat er allemaal in die wijk kan of al is gebeurd.”

Warm Wonen in Weert

Het is de bedoeling om de gezamenlijke activiteiten van de coöperatieve vereniging WeertEnergie, corporatie Wonen Limburg en gemeente Weert onder te brengen in het project ‘Warm Wonen in Weert’. Alle drie de organisaties hebben al geruime tijd ervaring in het enthousiasmeren van de inwoners tot het nemen van energiebesparende maatregelen. Zo hebben de gemeente en WeertEnergie de afgelopen twee jaar samengewerkt binnen het project ‘Warm Wonen in Weert’. Dat project richt zich voornamelijk op de particuliere woningbezitters en het nemen van energiebesparende maatregelen aan de woning. De woningbouwcorporatie Wonen Limburg heeft zich de afgelopen jaren voornamelijk gericht op het bewust maken van hun huurders om energiezuiniger te leven en het verduurzamen van haar huurwoningen. Zowel WeertEnergie als Wonen Limburg zetten hiervoor energiecoaches en energieadviseurs in.

Energieloket

Wonen Limburg, WeertEnergie en de gemeente Weert werken samen aan verschillende initiatieven. Zo wordt er een gezamenlijk energieloket geopend in de buurtwinkel van Wonen Limburg aan de Wilhelminasingel. Dit energieloket laat inwoners kennis maken  met de mogelijkheden tot besparen en de voordelen die hen dat kan opleveren. Verder worden er meer energiecoaches opgeleid om onafhankelijk advies te kunnen geven. Ook wordt er gezamenlijk onderzoek in een wijk gedaan naar de verwachtingen van inwoners op het gasloos wonen.

Ondertekening intentieverklaring door Ger Peeters (Wonen Limburg), wethouder Geert Gabriëls (gemeente Weert), Peter Gloudi (WeertEnergie). Fotograaf: Arjanne van Voorst.