Door de klimaatverandering hebben we steeds vaker last van zowel droge als natte periodes. Om hier iets aan te doen, moeten we allemaal een steentje bijdragen. Een van de manieren is het afkoppelen van hemelwater. Dit zorgt ervoor dat het water kan infiltreren in de bodem, waardoor verdroging kan worden tegengegaan. Ook ontlast het bij extreme regenval ons rioolstelsel, waardoor deze het water makkelijker kan verwerken.

Subsidie voor afkoppelen hemelwater

Wat is afkoppelen?

Bij afkoppelen wordt de afvoer van regenwater naar de vuilwaterriolering verwijderd. Dit regenwater wordt opgevangen en/of zakt weg in de bodem van uw tuin. Zo kunt u bijvoorbeeld de regenpijp doorzagen en het regenwater in een verlaging in de tuin laten wegzakken of opvangen in een regenton. Een andere mogelijkheid is dat er ondergrondse infiltratiekratten of een grindpakket in de bodem worden aangebracht.

Film Waterklaar Weert

De gemeente Weert en Waterschap Limburg hebben daarom een subsidieregeling in het leven geroepen. Inwoners kunnen subsidie krijgen, als zij het regenwater dat nu het gemengd rioolstelsel inloopt afkoppelen. Onderaan deze pagina is een filmpje te bekijken over Waterklaar.

Advies

Voordat u het hemelwater gaat afkoppelen, zijn er enkele zaken waarop u moet letten. U moet controleren of de grond genoeg waterdoorlatend is. Ook moet de infiltratievoorziening minimaal 3 meter van de woning worden aangelegd. Verder mag uw voorziening geen problemen veroorzaken bij omwonenden en het openbaar gebied.

Voor meer informatie over het afkoppelen van hemelwater, kunt u terecht op www.waterklaar.nl. Ook kunt u mailen naar afkoppelen@weert.nl.

Aanmelden subsidie

Wilt u zich aanmelden voor de afkoppelsubsidie? U kunt zich aanmelden via de website van de gemeente Weert. Een medewerker van de gemeente Weert neemt dan contact met u op voor een afspraak om uw plannen en mogelijkheden te bespreken.

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Afkoppelen van een regenpijp.