Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je allerlei acties uit het thema ‘Energie’. Ontdek welke maatregelen bij jou passen! En bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving.

Energie

Het is voor ons heel vanzelfsprekend: er is elektriciteit en gas beschikbaar in onze woningen. Je steekt de stekker in het stopcontact en er is stroom. En de gasketel werkt gewoon. Maar waar we vaak niet over nadenken, is dat het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstoffen en het gebruik van gas een grote impact hebben op het milieu, de opwarming van de aarde en de lucht die we inademen. Daarnaast zijn deze brandstoffen schaars en eindig. We gaan daarom steeds meer over op ‘schone’ energie, die opgewekt wordt door o.a. de wind, de zon en water. De gemeente Weert streeft ernaar om in 2040 ‘energieneutraal’ te zijn. Dat houdt in dat we evenveel energie opwekken als er verbruikt wordt voor wonen, ondernemen en vervoer.

Dit is een opgave waar we met z’n allen voor staan: in nieuwbouwwoningen worden namelijk geen gasaansluitingen meer aangelegd worden. Dat betekent dat er alternatieven gezocht moeten worden voor gas. Denk aan warmtepompen, biomassaketels of kleinschalige warmte/koude opslag en mogelijk in de toekomst ook waterstofinstallaties.

Juist in en rondom je woning kun je aan dit energievraagstuk heel goed een bijdrage leveren. Een andere manier om dit te doen, is door zo te bouwen dat je zo min mogelijk energie nodig hebt. Dat kan door goed te isoleren, luchtdicht te bouwen en goed te ventileren. En de energie die je dan nodig hebt, kun je zelf opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler. Zo beperk je de energievraag en produceer je dus je eigen elektriciteit én warmte.

Maatregelen uit het thema 'Energie'

Klik op onderstaande afbeeldingen om meer te leren over de betreffende maatregel. Je komt dan op een pagina met allerlei informatie, tips en handige links. Ontdek welke maatregelen bij jou en jouw situatie passen!

Binnenkort volgen nog meer acties en maatregelen voor het thema 'Energie'. Houd de website Heerlijk Weert dus in de gaten!

Mooi voorbeeld uit de buurt...

Laat je inspireren en leer van anderen! Kijk eens om je heen, er zijn al zoveel mooie duurzame voorbeelden in Weert.

Thijs Mackus in zijn huis

“We wilden een gezond, natuurlijk huis zonder gas”

Thijs Mackus ontwierp en bouwde in 2017 samen met zijn wederhelft en twee jonge kinderen een huis in Laarveld. “We waren er snel uit dat we in een huis wilden wonen met een gezond binnenklimaat, dus de keuze voor natuurlijke ademende materialen was snel gemaakt. We wilden een huis dat als een warme jas om ons heen zou passen. Een lekkere Gore-Tex jas welteverstaan, geen plakkerige regenjas.” Het werd een huis met ademende muren van kalkhennepbeton en een houten skelet vol ecologische materialen.

“De moeilijkste keuze was de keuze voor ons energiesysteem. We wilden namelijk zonder gas bouwen, ondanks dat dat toen nog gewoon kon bij nieuwbouw”, vertelt Thijs. Het stel ging op zoek naar adviseurs die hen konden helpen bij een energiesysteem. “Destijds begonnen alternatieve verwarmingen voor woningen net op te komen en we hebben moeten zoeken naar goed advies”. Uiteindelijk kwam het jonge gezin uit op een kleine biomassaketel, gestookt met pellets – oftewel geperste houtkorrels uit duurzaam beheerde bossen. “Deze ketel doet wat een gasketel ook doet. Het verschil is dat het warme watertijdelijk wordt opgeslagen in een 1000 liter-vat, voordat we het gebruiken voor de vloerverwarming en als leidingwater.”

De woning kan door de goede isolatie met lage temperatuurverwarming op de benedenverdieping verwarmd worden: “In de koudste periodes gaat er water van slechts 30 graden door de leiding en toch is het comfortabel door de stralingswarmte van de vloer.”

Terug naar overzicht maatregelen
Zonnepanelen op het dak. Foto van een ledlamp en stekker.