Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je tips over het plaatsen van infiltratiekratten voor de opslag van regenwater, een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Infiltratiekratten voor opslag regenwater

Een infiltratiekrat is een ondergrondse holle ruimte om water op te slaan. Het water kan vervolgens vertraagd infiltreren in de bodem. Je vangt het regenwater van je dak dan op in deze ondergrondse infiltratievoorziening. Een groot voordeel van deze oplossing is dat ze alleen ondergronds ruimte innemen. Om dichtslibben van de kunststofkratten te voorkomen, worden ze rondom omhuld met geotextiel. 

 Infiltratiekratten zijn er in verschillende afmetingen: van tuin-formaat tot aan het formaat van complete wijken. Infiltratiekratten zijn er al vanaf 100 liter tot wel meer dan 1000 liter per krat. Afhankelijk van de grootte van het dak (en dus hoeveel regen je dak opvangt) en de grondsoort kun je bepalen hoeveel infiltratiekratten je nodig hebt, in jouw specifieke situatie. Houd er rekening mee dat de infiltratiekratten minimaal 20mm regen moeten kunnen bergen. Dit betekent dat wanneer je 20m2 dakoppervlak aansluit, je de inhoud van de infiltratiekratten minimaal 400 liter moet zijn.

Wanneer je infiltratiekratten plaatst, is het slim om ter hoogte van het maaiveld een overloop op de regenpijp aan te brengen. Als het krat bij hevige regenval vol zit, kan het water dan ‘overstromen’ richting de tuin.

Wanneer je te maken hebt met een hoge grondwaterstand, geen gebruik kunt maken van graafmachines of wilt infiltreren onder een bestaand terras of oprit, kun je kiezen voor infiltratieplaten in plaats van -kratten.

Emmertest

Let op: infiltratiekratten zijn niet overal te plaatsen. Twijfel je over de toepasbaarheid in jouw tuin? Doe dan de zogenaamde emmertest:

  • Graaf op verschillende plekken een gat van 30 centimeter diep
  • Vul de gaten met een emmer water
  • Als het water binnen 15 minuten wegloopt, infiltreert het regenwater goed. Als het minder dan uur duurt, is de waterdoorlatendheid gemiddeld. Is het water na een uur nog niet volledig weggezakt? Dan is de waterdoorlatendheid laag en is de grond niet of minder geschikt voor infiltratie.

 

Deze maatregel draagt bij aan…

Minder droogte - aanvullen van het grondwaterpeil - tegen verdroging van de bodem

Minder hitte

Wateroverlast voorkomen - Het ontlasten van het riool

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

  • Je kunt op de kosten besparen door gebruik te maken van de afkoppelsubsidieregeling van de gemeente Weert. Zie hiervoor de website van de gemeente Weert en/of de website www.waterklaar.nl
    foto bij deze maatregel door Giel van Eck - via Waterklaar.nl

 

Handige websites

Foto: Giel van Eck via Waterklaar.nl