Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het vogelvriendelijk maken van je tuin, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Maak je tuin vogelvriendelijk

Geniet je ook zo van al dat leven in de tuin? Van die heerlijk fladderende en kwetterende vogels. Ook de vogels in Nederland hebben onze hulp nodig.  Ze houden van tuinen met veel planten die insecten aantrekken waardoor zij voldoende eten kunnen vinden. Daarnaast bieden planten struiken en bomen meer schuil- en nestelplekken. Naast de heerlijke levendigheid van vogels in je tuin helpen ze ook bij het voorkomen van rupsen of muggenplagen.

Een vogelvriendelijke tuin is een tuin waarin vogels voldoende voedsel, water en schuilplekken kunnen vinden en waar ze kunnen nestelen.

Vogels vinden steeds minder geschikte voedselplekken omdat onze bebouwde kom steeds dichter wordt bebouwd, braakliggende terreinen met zadenrijke planten en insecten maken steeds vaker plaats voor beton en asfalt. Struiken en bomen die natuurlijke schuil- en nestgelegenheid bieden, krijgen ook steeds minder ruimte in de bebouwde kom. En niet onbelangrijk particuliere tuinen worden steeds strakker ingericht met veel harde materialen en weinig planten.

Houd rekening met...

  • Laat dood hout en bladafval liggen, hiermee kunnen vogels hun nesten bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden verwerkt in vogelnesten.

  • Plant struiken, bomen en hagen. Vogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels. Het is belangrijk dat de planten op verschillende tijden door het jaar heen bloeien en/of zaden of bessen dragen.

  • Vogels eten insecten en rupsen. Op bloeiende planten komen veel insecten en vlinders af. Een goede beplanting voor een vogelvriendelijke tuin is dus een beplanting waar insecten en vlinders op afkomen.

  • Ondersteun tuinvogels (met mate) door ze bij te voeren in bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden. De vogelbescherming biedt daar goede tips voor aan op hun website. 

  • Denk ook aan waterschalen of kleine vijvers voor vogels om te drinken. Let op: ook voor vogels is hygiëne belangrijk. Bij vorst komen vogels vaak water tekort. Een ondiepe schaal water is meestal al voldoende als drinkplaats. Voeg wat suiker toe zodat het water niet bevriest. In de zomer kan je een grotere schaal zetten, zodat mussen of merels kunnen baden.

  • Vogels hebben geregeld een stofbad nodig om zich te beschermen tegen parasieten. Daarom is het belangrijk om een bakje met zand in je tuin te zetten of een zanderig hoekje te maken!

  • Maak geleidelijke overgangen van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar je tuin te lokken. 

  • Veel tuinen zijn van elkaar afgescheiden door schuttingen en/of muren. Een haag, of klimplanten tegen een schutting maken de tuin veel diervriendelijker. Hagen zorgen voor voedsel (bessen en insecten) en geven bescherming en een broedplaats aan vogels en andere dieren in de tuin. Zeker hagen met doorns (bv. Meidoorn) bieden goede bescherming.

  • Struiken in de tuin zijn ook goede schuilplekken voor vogels.
    Enkele voorbeelden hiervan zijn vuurdoorn, berberis, jeneverbes, taxus.

  • Hang nestkasten op voor de soorten in jouw tuin. Kies of maak een nestkast op maat van de vogels in je tuin. Hang ze op een goede rustige plek met de opening van de kast naar het noorden, noordoosten of oosten, zodat er niet veel regen naar binnen komt waaien. Denk ook aan een vrije aanvliegroute. Na de winter verwijder je oud nestmateriaal en maak je de nestkast schoon met heet water en een borstel.

  • Sommige vogels houden van kort gras, maar ook lang gras of een bloemen weide biedt veel voordelen. Denk aan meer ruimte voor insecten (voeding) en schuilplaatsen. Een mix van beide grastypen is dus de beste optie voor een vogelvriendelijke tuin.  

    Foto: Mus door Andreas Brun via unsplash

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Gezondheid

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

  • Niet van toepassing

 Handige websites

Mus in bloemenzee - foto door Andreas Brun via Unsplash