Het is heerlijk weer om de tuin in te duiken. Maar wat zien we daar? Getsie, bladluizen... Hoe kom je daar vanaf? Een tip van Marieke van Manen van @NatuurlijkTuinadvies

NATUURLIJK TUINIEREN: biologische bestrijding luizen deel 1

...Gebruik in géén geval pesticiden of chemische bestrijdingsmiddelen!! Hier sterven insecten van en de vogels die ze opeten worden hier ook ziek van. Veel plagen en ziekten zijn op een biologische manier te bestrijden, zonder gif.

Hebben je rozen last van luizen? Ga dan níet aan de slag met groene zeep of iets dergelijks. Er is een eenvoudige oplossing: sproei met een harde waterstraal de luizen eraf en herhaal dat exact drie dagen later, en nog eens drie dagen later. Als je deze cyclus aanhoudt zijn ze na negen dagen helemaal weg! Dit is de cyclus waarin eitjes gelegd worden en uitkomen.

Hoe dan wel?

Mei is de maand dat luizen enorm groeien, dus houd je tuinslang in de aanslag! Zie je ook luizen op sterke planten (bijvoorbeeld in een lindeboom) laat ze daar dan gerust zitten. Ook luizen hebben een functie in het ecosysteem; en ze worden vanzelf opgegeten door hun natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespjes. Alleen bij je kwetsbare planten kun je ze wegsproeien.