Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je 10 waterbesparingstips, een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

10 waterbesparingstips in tijden van droogte

De vorige zomers was het warm en droog. Ga in warme, droge periodes slim om met water! Meerdere drinkwater leveranciers adviseren geen of zo weinig mogelijk drinkwater te gebruiken om de tuin te sproeien of om zwembaden te vullen.

Omdat er zoveel extra drinkwater gebruikt wordt, kan de waterdruk verminderen of zelfs helemaal wegvallen. Daarom wordt geadviseerd om geen tuinen te besproeien, zwembadjes te vullen of auto’s te wassen met kraanwater. Daarnaast wordt aangeraden om kort te douchen en alleen ’s nachts de wasmachine in te schakelen. Verder geven wij je het volgende mee om over na te denken.

Ga zuinig om met drinkwater

Drinkwaterbedrijven in grote delen van het land zijn bezorgd over de “extreem grote drinkwatervraag” tijdens hete periodes. “Iedereen moet heel zuinig omgaan met drinkwater, anders raakt de dagelijkse voorraad op”, waarschuwen zij. Probeer zo min mogelijk de tuinen te besproeien met drinkwater en vul geen grote opzetzwembaden. “Een groot zwembad in de tuin vraagt 2.500 liter water. Ter vergelijking: een bad vullen kost 120 liter water en bij het douchen wordt 65 liter water verbruikt”.

Minder of geen waterdruk

De drinkwaterbedrijven vullen elke dag reservoirs met een grote hoeveelheid bereid drinkwater. Dat gaat via leidingen naar de aansluitpunten. Als iedereen tegelijk de kraan openzet om grote hoeveelheden water te tappen, ontstaat er als het ware een file in de waterleiding. Aansluitingen aan het eind van de leiding krijgen dan geen water meer. De waterleidingmaatschappijen lossen dat op door de druk op de leiding te verlagen, maar daardoor komt bij iedereen minder water uit de kraan. Of zelfs helemaal geen water meer.

Drinkwater uit grondwater

Bedrijven die drinkwater maken uit grondwater zoals onder meer de Waterleidingmaatschappij Limburg mogen niet meer water oppompen dan volgens vergunning toegestaan. Anders kan er onherstelbare schade in de diepe ondergrond ontstaan. Daarom wordt ook drinkwater gemaakt uit waterplassen en rivieren. Dit geeft meer capaciteit maar wordt ook weer beperkt bij lange droge periodes. 

Om het kraanwaterverbruik te beperken, hebben we 10 handige tips. 

 • Vang het water op in de gootsteen
  Zet in de gootsteen een bak om water op te vangen. Dit kan water zijn dat gebruikt wordt om bijvoorbeeld groenten te wassen of als u uw handen wast. Dit water kun je weer gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Gebruik je zeep om uw handen te wassen, dan kun je dat water eventueel nog opvangen om het toilet mee door te spoelen

 • Vang het douchewater op
  De vorige tip geldt ook voor het douchewater. Vang als je onder de douche gaat het koude water op dat anders wegspoelt bij het opwarmen van de douche. Ook dit water kunt je aan de planten geven.

 • Minder wassen
  Kijk goed hoe vuil je was is. Vaak volstaat het uithangen van de was of een kort programma om het weer schoon en fris te krijgen. Tip: heb je veel gezweet? Laat (sport)kleding dan niet te lang liggen. Door de warmte gaat het stinken en die geur krijg je er anders niet gemakkelijk uit.

 • Tuin minder vaak sproeien
  Bloemen en planten hebben vaak minder water nodig dan u denkt. Geef de tuin daarom niet elke dag water. In principe volstaat 1 tot 2 keer per week. Of geef selectief water. Bijvoorbeeld hortensia’s en Annabella’s hebben veel water nodig. Maar door de overige planten minder water te geven, voorkom je dat ze ‘lui’ worden of dat wortels gaan rotten door een teveel aan water.

 • De droger als watervoorziening
  Het water uit de opvangbak van de droger is nog prima te gebruiken. Geef het aan de planten in de tuin, maak er mee schoon of doe het in de wasmachine voor hergebruik.

 • Gras ‘hergebruiken’ 
  Wanneer je het gras maait, kun je het maaisel in bloemenperken en bij bomen leggen. Het houdt het onkruid weg en zorgt ervoor dat de grond langer vochtig blijft. Je hoeft de tuin dan minder vaak te sproeien.

 • Vang water op in een regenton
  Mocht het dan toch gaan regenen, dan is een regenton ideaal om het water op te vangen. Dat water kun je weer gebruiken om de tuin water te geven. Bekijk ook de tips voor het opvangen van regenwater in een regenton.

 • Hergebruik zwembadwater
  In de zomerperiode staat in veel tuinen het kinderbadje of zwembad weer buiten. Het water moet natuurlijk van tijd tot tijd ververst worden. Perfect water om aan de planten te geven. Zo gaat er geen kraanwater verloren. Maak er een spel van en nodig de (klein)kinderen uit te helpen met een gietertje en emmertjes om het te legen en aan de plantjes te geven. 

 • Schaduw
  Om planten extra bescherming te bieden, kunt je ze het beste zoveel mogelijk in de schaduw zetten en uit de wind. Ze drogen dan minder snel uit en hebben dan dus ook minder water nodig.

 • Doorspoelknop wc
  Gebruik de kleine doorspoelknop van de wc. Hiermee bespaar je veel liters drinkwater.

Deze maatregel draagt bij aan…

Gezondheid

Wateroverlast voorkomen - Het besparen van drinkwater, oppervlaktewater en grondwater

Handige websites

Dubbele Doorspoelknop Toilet