Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je allerlei acties uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Ontdek welke maatregelen bij jou passen! En bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving.

Hitte, droogte en water

Het klimaat verandert. En dat zorgt steeds meer voor uitersten: extreme regenbuien én periodes van extreme droogte en hittestress. De gevolgen daarvan merk je ook in jouw straat, wijk of dorp. Rondom je huis kun je allerlei maatregelen nemen om bij te dragen.

Vang regenwater op in periodes van regen en laat dit geleidelijk wegzakken in de tuin in droge periodes. Vervang tegels door groen of waterdoorlatende verharding, zodat water beter kan wegzakken én de tuin ’s zomers minder hitte vasthoudt. Planten, bloemen, struiken en vooral bomen zorgen namelijk voor verkoeling. Ze verdampen water en geven schaduw. Hoe groener, hoe beter. En dat kan op allerlei manieren.

Maatregelen uit het thema 'Hitte, droogte en water'

Klik op onderstaande afbeeldingen om meer te leren over de betreffende maatregel. Je komt dan op een pagina met allerlei informatie, tips en handige links. Ontdek welke maatregelen bij jou en jouw situatie passen!

Binnenkort volgen nog meer acties en maatregelen voor het thema 'Hitte, droogte en water'. Houd de website Heerlijk Weert dus in de gaten!

Mooi voorbeeld uit de buurt...

Laat je inspireren en leer van anderen! Kijk eens om je heen, er zijn al zoveel mooie duurzame voorbeelden in Weert.

Piet Loomans in zijn tuin

“Een gieter vol laten lopen met écht water”

De tuin van Piet Loomans en zijn vrouw Annie ligt er mooi bij, de planten bloeien uitbundig. Het geheim? Regenwater afkoppelen van het riool en in de tuin gebruiken!

Piet klopte twee jaar geleden aan bij de gemeente voor het afkoppelen van hemelwater. “Ik had dat in een krantje gelezen.” Hij liet zich goed informeren en werd steeds enthousiaster. “De subsidie is een stimulans om ermee te beginnen en het biedt de mogelijkheid om het groots aan te pakken. Ons huis heeft vijf regenpijpen die op het algemene riool zijn aangesloten. De pijpen heb ik zelf doorgezaagd en van tussenstukken voorzien. De regenpijp van het schuurtje koppelde ik als eerste aan een regenton.” Inmiddels staan er drie tonnen, van in totaal zo’n 650 liter regenwater. Aan de tonnen zitten slangen gekoppeld die het water druppelsgewijs over de tuin verspreiden.

“We hebben een buffer, die we als eerste gebruiken om de plantjes water te geven. Voorheen besproeiden we de tuin met kraanwater. Dat hoeft nu niet meer. De regen krijgen we gratis. Je hoeft er niets voor te doen. Alleen maar op te vangen.”

Terug naar overzicht maatregelen
Regenwater geven uit een regenton. Maatregel tegen hitte: zonneluifel.