Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het hergebruiken van regenwater door het op te vangen, een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Afkoppelen regenwater van riool

Hé, het regent! Je ziet het water van je dak naar beneden lopen. Maar dan. Laat je het door de regenpijp het riool inlopen? Of vang je het op en gebruik je het in je tuin? In veel nieuwbouwplannen in Weert is het verplicht om regenwater op te vangen op eigen terrein en mag je niet eens meer water de riolering in laten lopen. Waarom eigenlijk en wat levert het op? En wat voor opties heb je?

Door opvang en opslag van regenwater voorkom je wateroverlast en benut je het regenwater. Dat is goed voor de droogte in je tuin, je hoeft minder te sproeien en je gaat bewuster om met water. Water voor de tuin kun je op verschillende manieren op vangen. Denk simpelweg aan een regenton of leg een vijver aan. Laat het water tijdelijk afvloeien in een lager gelegen gedeelte van de tuin (wadi) dat tijdelijk onder water mag staan. Maar denk ook aan doorlatende bestrating op de oprit, het ‘ontstenen’ van je tuin en het gebruik van infiltratiekratten in de bodem. Een hele hippe en praktische variant is het opvangen van het regenwater in de kuil onder de trampoline, een ideale plek!

Je kunt er ook voor kiezen om het water op te vangen en te gebruiken in huis. Dat doe je met een grote (betonnen) regenwatertank die je onder je oprit laat ingraven. Met een pomp zorg je ervoor dat het water richting het huis gepompt wordt. In verband met gezondheidsrisico's mag het opgevangen regenwater in Nederland alleen voor de wasmachine, het toilet en de tuin gebruikt worden en niet voor de douche of als drinkwater.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Kies voor een regenton.
  • Als je kiest voor een vijver, kijk dan of je meteen een natuurvriendelijke vijver kunt aanleggen, goed voor de biodiversiteit in de tuin!
  • Vang je regenwater op je groene dak of je natuurdak! Hiervoor is ook subsidie mogelijk bij de gemeente Weert.
  • Gemeente Weert en het Waterschap Limburg stimuleren haar inwoners om het regenwater af te koppelen en her te gebruiken met de subsidieregeling Afkoppeling Hemelwater.
  • Bedenk: Hoe meer regenwater wordt opgevangen, hoe stabieler het grondwaterpeil en hoe meer biodiversiteit.
  • Het gat van de trampoline is een top plek om water op te slaan.
  • Een regenwatertank onder de oprit is een mooie manier om in huis regenwater te hergebruiken. Hiermee gebruik je zelfs minder drinkwater in je huis!
  • Alles wat je aan regenwater opvangt, hoef je niet uit de kraan te halen aan kostbaar drinkwater.
  • Voor nieuwbouwwoningen is afkoppelen van de regenpijp en opvangen op eigen terrein vaak al verplicht.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Minder hitte

Minder droogte

Biodiversiteit vergroten

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Regenton om regenwater in op te vangen. Afgekoppelde regenpijp.