Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je allerlei acties uit het thema ‘Natuur en tuin’. Ontdek welke maatregelen bij jou passen! En bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving.

Natuur en tuin

Groen in je woonomgeving heeft veel voordelen. Planten, bomen en water in de tuin verminderen zorgen voor een mooi uitzicht en tuingenot. Ze gaan hittestress tegen, wat zorgt voor koelte in de hete zomer. Ook vangt een groene tuin regenwater op, waardoor de riolering wordt ontlast en het grondwater in je tuin wordt aangevuld. Een tuin met verschillende planten en bloemen is bovendien goed voor de biodiversiteit. Kies bijvoorbeeld voor bloemenborders met bloeiende planten, als paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten.

Er zijn allerlei mogelijkheden om je tuin te vergroenen. Denk aan een insectenhotel ophangen, een groen dak aanleggen of tegels vervangen door groen.

Maatregelen uit het thema 'Natuur en tuin'

Klik op onderstaande afbeeldingen om meer te leren over de betreffende maatregel. Je komt dan op een pagina met allerlei informatie, tips en handige links. Als je specifiek iets wilt betekenen voor bepaalde plant- of diersoorten, kijk dan op de biodiversiteitskaart, klik op het juiste deelgebied en ontdek welke soorten er voorkomen in jouw directe leefomgeving. Voor deze soorten kun jij jouw tuin verder inrichten en voor hen een geschikt leefgebied maken. Op deze manier help jij de natuur een extra handje en kun je genieten van (nog) meer dieren in jouw tuin. Ontdek welke maatregelen bij jou en jouw situatie passen!

Binnenkort volgen nog meer acties en maatregelen voor het thema 'Natuur en tuin'. Houd de website Heerlijk Weert dus in de gaten!

Mooi voorbeeld uit de buurt...

Laat je inspireren en leer van anderen! Kijk eens om je heen, er zijn al zoveel mooie duurzame voorbeelden in Weert.

Sandra Notenboom-Frencken in haar huis

“Ons groen dak: een combinatie van mooie natuur, een stukje biodiversiteit en voorkomen van wateroverlast”

Sinds twee jaar woont Sandra Notenboom-Frencken met haar man en zoontje in Laarveld. Ze hebben hun huis naar eigen idee laten bouwen. “We wilden een huis dat helemaal opgaat in de natuur. Het idee van een groen dak is er altijd geweest en dat hebben we nu gerealiseerd. Dat bleek helemaal niet zo moeilijk te zijn. “Laat je wel goed informeren, vooral over de constructie van het dak. Droog wegen de plantjes niet veel, maar als het regent nemen ze veel water op en wordt het dak topzwaar.”

Het groene dak van 3 bij 5 meter ligt op de garage en is vanaf de straat amper te zien. ”Wij hebben gekozen voor sedum, een mix van vetplanten. Het zijn sterke planten die tegen de vrieskou en warmte kunnen. Doordat de planten zich gemakkelijk aan de weersveranderingen aanpassen, vergt het bijna tot geen onderhoud. Als het er eenmaal ligt, heb je er geen omkijken naar.” Sandra is blij met het groene dak: “Als ik ’s morgens het slaapkamerraam opendoe, geniet ik iedere keer weer van hoe het eruit ziet. Soms zijn de plantjes groen, dan geel of rood en als ze bloeien, zitten er gekleurde bloempjes aan.”

Het groen dak helpt ook om wateroverlast te voorkomen. Het houdt regenwater vast, waardoor het riool op piekmomenten niet overbelast raakt en overstroomt. ”In ons vorige huis hebben we twee keer wateroverlast gehad. Het riool kon het regenwater niet meer aan en liep zo ons huis binnen. Dat wilden we niet meer.”

Terug naar overzicht maatregelen
Egel in de tuin. Een groenblauw energiedak.