Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het egelvriendelijk maken van je tuin, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Maak je tuin egelvriendelijk

Wat fantastisch dat jij een steentje wilt bijdragen aan het welzijn van de egels in en om Weert en dan met name in jouw eigen tuin. Het gaat niet goed met de egel, dat weet je waarschijnlijk al. Sinds 1994, het startjaar van de egel tellingen, is het aantal egels met 65 procent gedaald. Egels hebben een relatief groot leefgebied nodig om voedsel te zoeken en te speuren naar een goede nest plek. Daardoor leggen egels iedere nacht al gauw 2 tot 5 kilometer af. Jaarlijks worden meer dan 135.000 egels gedood tijdens een ‘oversteek’. Naast het oprukkende verkeer is ook de dalende insectenstand een grote uitdaging voor de egel. 

De weinige natuurlijke vijanden zoals de vos, de das, sommige grote honden en roofvogels, zijn een steeds grotere bedreiging. Het stedelijk gebied is daarom voor egels steeds belangrijker als leefgebied. Omdat egels slakken en andere insecten eten is het gunstig ze in de tuin te hebben. 

We kunnen de egel goed ondersteunen met een paar simpele ingrepen in onze tuinen en het doorbreken van een aantal routines die we onszelf hebben aangeleerd bij het onderhouden van onze tuinen. 

Een egel vriendelijke tuin is een tuin waarin egels voldoende schuilplekken hebben en kunnen doorsteken naar andere delen van hu leefgebied, voedsel, water en schuilplekken kunnen vinden en waar ze kunnen nestelen. Een tuin waarin geen gif wordt gebruikt, ook niet tegen insecten of andere zoogdieren. Een tuin waar de bewoners zich bewust zijn van de kwetsbare perioden voor de egels zoals het winterslaap seizoen en het nestseizoen en waarin egels een escape wordt geboden bij waterpartijen en andere gevaarlijke situaties. 

Houd rekening met...

  • Laat op een beschutte plek in de tuin een hoop bladeren, een takkenhoop en/of boomstronken liggen. Hieronder kunnen egels een nest maken

  • Maak een takkenhoop of takkenril van het grove snoeiafval

  • Naast natuurlijke nest- en schuilplaatsen kun je ook een egelhuisje bouwen of kopen. 

  • Maak je tuin toegankelijk voor de egel - kies voor een natuurlijke afscheiding of zaag een stuk van 15x15 uit de schutting. Vraag buren om hetzelfde te doen.

  • Wilde dieren voer je in principe niet bij. Alleen wanneer een egel echt gevoerd moet worden geef dan wat kattenvoer en ondiepe bakjes water. Geef zeker geen melkproducten, egels kunnen niet tegen lactose. Wees ook voorzichtig met kattenmelk, pindakaas, pinda’s en rozijnen.

  • Om te voorkomen dat andere dieren (katten, vogels e.d.) het voer opeten kun je een speciaal egelvoerhuis maken.

  • Gebruik geen pesticiden en slakkenkorrels. Slakken en andere insecten zijn onderdeel van het voedsel van egels en de gifstoffen bouwen zich op in de egel die daaraan sterft. 

  • Gebruik (vooral ’s nachts) geen robot maaiers deze zijn erg gevaarlijk voor (baby) egels. 

  • Wees voorzichtig met maaien of branden van vegetatie - een egel kan zich verstopt hebben of er zelfs zijn winterslaap doen. 

  • Onderzoek een composthoop die je wilt verwijderen of verplaatsen eerst op de aanwezigheid van een of meer egels. Vanaf juli tot oktober kan er zelfs een moederegel met jongen in zitten. 

  • Egels zijn goede zwemmers maar verdrinken toch soms in tuinvijvers met steile, rechte oevers. Ook een zwembad, of de toegang tot een sloot verdiend extra aandacht. Plaats bijvoorbeeld een ruw loopplankje. Nog beter: zorg voor een schuine oever, zodat egels (en andere dieren) er makkelijk op eigen kracht kunnen uit kruipen.

    Foto: Egel - door Piotr Łaskawski via Unsplash

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Gezondheid

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

  • Niet van toepassing

Handige websites

 

Egel in de tuin - tussen afgevallen bladeren foto door Piotr Łaskawski via Unsplash