Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over 'groen' maken van je gevel, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Maak je gevel groen

Of je nu de beschikking hebt over een voor en/of achtertuin of je voor groen naar het bos of het park gaat, je gevel vergroenen heeft veel voordelen. Zowel voor jezelf als voor de omgeving. Je kent het vast wel die prachtige gevels, weelderig begroeid op foto’s uit verre tropische oorden en steeds vaker uit onze eigen omgeving. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van een groene gevel. Overweeg jij het ook of ben je gewoon nieuwsgierig? We hebben wat informatie voor je verzameld. Er is veel leuks online te vinden dus ga ook zeker zelf op onderzoek uit. 

Een belangrijk voordeel van een groene gevel is dat de planten de gevel en daarmee het huis, koel houden in de zomer. Doordat de zon de gevel minder opwarmt en de warmte minder wordt vastgehouden blijft de buitenruimte ook nog koeler. Ook helpt het om gebruik te maken van lichte kleuren en materialen zoals hout. 

Als je hebt gekozen voor planten die hun blad behouden in de winter, draagt een geveltuin ook bij aan de isolatie en dus het buiten houden van kou in de winter. 

Een ander voordeel is dat de planten de afvoer van regenwater naar het riool vertragen en, zij het minimaal, verminderen. 

Door de juiste soorten te kiezen biedt gevelbeplanting aan verschillende kleine dieren en insecten een schuilplaats en soms zelfs een broedplaats. Helemaal fantastisch dus voor de biodiversiteit in onze omgeving. Geweldig als je kiest voor vogel- en vlindervriendelijke klimmers. Ook erg leuk om eetbare (vruchtdragende) soorten te gebruiken. Denk aan wijnranken of rode bessen, lekker voedzaam voor jezelf en ook de vogels in je geveltuin.

Iedere woonsituatie heeft andere mogelijkheden. Door bijvoorbeeld een rij tegels te verwijderen langs de gevel aan de straatkant en hier in de volle grond zelfklimmende planten te plaatsen, kan opgevangen regenwater in de grond infiltreren en draagt het dus bij aan de natuurlijke opname en afvoer in de bodem.

Een andere optie is het plaatsen van een klimconstructie of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken op de grond of zelfs aan de gevel. Er zijn ook constructies met substraat (speciale voedingsbodem) te krijgen die aan de gevel bevestigd kunnen worden. Deze laatste optie is over het algemeen duur, omdat er meer onderhoud, een bewateringsysteem en bemesting voor nodig zijn. Er zijn wel diverse bedrijven te vinden die hierin kunnen adviseren. 

Waar kun je rekening mee houden?

De standplaats van de groene gevel is belangrijk voor de keuze van de beplanting. Een tuin op het zuiden ligt in de volle zon, op het oosten en westen vaak in halfschaduw en wind, en een tuin op het noorden is vaak donker.

  • * Is je gevel georiënteerd op het zuiden, dan wordt het er s middags heel erg warm.
    * Is je gevel georiënteerd op het westen, dan kan er veel regen vallen.
    * In alle andere gevallen is het er vaak eerder droog. 

  • Niet alle planten zijn geschikt of toegestaan voor een groene gevel of tegeltuin.

    Voor een zonnige gevel kun je denken aan: Kogeldistel, Gipskruid, Stokroos, kattenkruid, Lavendel, Salie, Vetplant, Vlinderstruik, Siergrassen, Struikklimop, Donkere ooievaarsbek, Duifkruid en Leipeer. En als klimplanten: clematis, passiebloem (Passiflora caerulea), druif (Vitis vinifera), klimaugurk (Akebia quinata) of Klimop.

    Voor een gevel in de (half)schaduw zijn dat bijvoorbeeld: Anemoon, Akelei, Gevlekt longkruid, Smeerwortel, Kerstroos, Schoenlappersplant, Hosta, Kruipend zenegroen, Vingerhoedskruid, Geranium, Maagdenpalm, Kaukasisch vergeet-mij-nietje, en Leliegras. En klimmend: kamperfoelie (Lonicera periclymenum), bosrank (Clematis viticella), klimhortensia of Klimop. 

  • Ook de windrichting is van belang voor het kiezen van de juiste beplanting.

    • Kies voor planten die tegen een stootje kunnen. Houd ook rekening met de veiligheid van voorbijgangers. Kies geen giftige planten of planten met stekels of doornen.

    • Snoei regelmatig en houd ventilatieopeningen en ramen vrij.

    • Kies planten met een groeihoogte die bij de gevel of schutting past.

    • Rekjes met klimplanten boven de ramen kunnen dienen als zonwering.

    • Alleen als de planten in de volle grond staan, bijvoorbeeld in een geveltuin, draagt een groene gevel bij aan de stedelijke waterhuishouding doordat het water dat van de gevel afstroomt in de grond kan infiltreren. Plant ze daarbij zo mogelijk iets van de gevel af zodat de wortels meer ruimte hebben en makkelijker aan water kunnen komen. Hoe dichter tegen de gevel, hoe droger het is. Let hier ook op bij de keuze van de beplanting. 

    • Geef regelmatig water tijdens lange periodes van droogte. Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Toch is het belangrijk om het geveltuintje regelmatig water te geven en te kiezen voor planten die tegen droogte kunnen. Volg bij speciaal aangelegde constructies de instructies van de leverancier. 

    • Ook is het mogelijk om regenwater van de regenpijp onder de geveltuin op te slaan met het installeren van infiltratieblokken (afhankelijk van de grondwaterstand). Door de regenpijp eerst aan te sluiten op deze blokken vang je een deel van het regenwater op en infiltreert het langzaam in de grond. De blokken geven het water langzaam af aan de grond, waardoor het geveltuintje er groener en gezonder uit gaat zien. Zorg er wel voor dat het regenwater door kan stromen naar het riool voor wanneer de grond en de infiltratieblokken tijdelijk verzadigd zijn.

Let op: klimplanten kunnen een gevel of het houtwerk ook beschadigen. Vraag daarom altijd goed advies bij de keuze van de beplanting alsook het onderhoud. 

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

Wateroverlast voorkomen

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

  • N.v.t.

Handige websites

 

Klimop tegen een muur.