Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over neststenen plaatsen voor vogels, een actie uit het thema ‘Natuur en tuin’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Neststenen voor vogels plaatsen

De afgelopen jaren zijn nestmogelijkheden voor vogels door nieuwbouw en renovatie aanzienlijk verminderd. Gierzwaluwen, huismussen, spreeuwen, huiszwaluwen en zwarte roodstaarten zijn gebouwbewonende soorten die net als wij van de stad hun thuis hebben gemaakt. Zij kunnen niet meer zonder gebouwen en zijn ervan afhankelijk geworden om te kunnen nestelen. Mensen plukken hier ook de vruchten van omdat deze soorten plaaginsecten voor ons wegvangen. Daarnaast zijn zij een perfecte meetlat van de kwaliteit van onze leefomgeving. Een gezonde prettige plek om te wonen willen wij immers allemaal.

Het is heel eenvoudig om nestelmogelijkheden mee te nemen in het ontwerp van een woning, of ze later toe te voegen. Voor het creëren van verblijfplaatsen voor vogels zijn er speciale natuurinclusieve producten ontwikkeld. Maatregelen kun je op een zichtbare of onzichtbare wijze uitvoeren.

Er zijn ‘huizen’ ontwikkeld voor de huismus, zwarte roodstaart, spreeuw, gierzwaluw en huiszwaluw. Bij alle neststenen en kasten is het mogelijk dat andere vogelsoorten zich hier ook in zullen vestigen. Hier vind je meer informatie over specificaties voor de verschillende soorten.

Het plaatsen van inbouwstenen als nest- of verblijfplaats is een duurzame, praktische en veilige oplossing. Door verschillende partijen worden geprefabriceerde inbouwstenen voor gebouwbewonende soorten geleverd. Deze stenen kunnen simpel worden verwerkt in de gevel van een nieuw of te renoveren gebouw. Er zijn zichtbare varianten en opties die achter de gevel weggewerkt kunnen worden. In iedere gevel van ieder gebouw kan ruimte gemaakt worden voor stadse soorten!

Naast inbouwstenen kunnen de bouwkundige elementen van een gebouw zelf ook verblijfplaats worden. Dit kan heel simpel zijn. Zo kan een gootbekisting met een eenvoudige aftimmering dienst doen als nestplaats voor mus of gierzwaluw. Het Bouwbesluit is voor deze ingrepen geen belemmering; openingen groter dan 10 millimeter zijn namelijk toegestaan als ze bedoeld zijn voor beschermde diersoorten!

Hiernaast kan het toepassen van een vogelvide een oplossing vormen voor huismussen. Door dit in te bouwen kunnen zij nestelen onder de eerste rij dakpannen terwijl het dak netjes geïsoleerd kan worden.

Het toepassen van een vogelschroot is bedoeld om ervoor te zorgen dat vogels niet verder onder de dakpannen kunnen kruipen. Door de vogelschroot onder de tweede dakpan van onderen te plaatsen maak je nestgelegenheid voor vogels én voorkom je dat ze verder onder het dak kunnen kruipen.

Houd rekening met...

 • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
 • Invliegopeningen op het noordoosten plaatsen.
 • Houd een minimale hoogte van 3 meter aan voor inmetselstenen.
 • Voorkom een koudebrug bij het inmetselen van neststenen. Soms moet een deel van de isolatie worden uitgesneden in de vorm van de neststeen. Aan de achterkant van de neststeen kan een stuk hoogwaardiger isolatiemateriaal worden geplakt. Een andere optie is het ongemoeid laten van de isolatielaag en de neststeen aan de voorkant een stukje uit te laten steken.
 • Voorkom raamslachtoffers door de weerspiegeling van glas.
  • Voorzie de ramen van getint of niet-spiegelend glas. Er is ook glas met een ingebakken UV-patroon. Dat patroon is wel zichtbaar voor vogels maar niet voor mensen.
  • Plaats de ramen of het glas in geluidschermen in een hoek waardoor ze niet de omgeving reflecteren maar bijvoorbeeld de grond.
  • Plak raamstickers op de ramen. De kleur van de stickers moet bij voorkeur wit zijn. Uitgangspunt hierbij is dat er per vierkante meter één figuur van twintig centimeter doorsnede wordt ingepast. Andere vormen van figuurverwerking zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld gezandstraalde figuren in het glas of verticale lijnen van 2 cm breed, met een onderlinge afstand van 10 cm.
 • Lok vogels naar jouw tuin. De meeste dieren hebben veel meer aan inheemse dan aan uitheemse soorten bomen, struiken en planten als voedselbron. Vlinder- struiken, vogelkers, wegedoorn, klimop en hulst zijn struiksoorten die een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor de biodiversiteit doordat ze vogels, vlinders en bijen van voedsel voorzien. En bomen zoals wilgen en lindes zijn in ecologisch opzicht interessant voor insecten zoals bijen.
 • Het aanleggen van rommelhoeken met bladafval en dood hout trekt insecten aan die vogels vervolgens weer kunnen vangen om aan hun jongen te kunnen voeren.
 • Leg een groen of bruin dak aan voor vogels.

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Duurzaam bouwen

Gezondheid

 

Kies wat past 

Er zijn veel maatregelen te nemen om je tuin groener en biodiverser te maken. Laat je zeker niet overweldigen. Kies wat bij jou en je tuin past. Ieder stapje is er een en helpt bij het groener en biodiverser maken van ons Heerlijke Weert en daarmee de wereld om ons heen. Succes en zeker ook veel plezier!

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Neststenen voor vogels (foto via Zoogdiervereniging) Vogelhuisjes aan een boom.