Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over de vraag wat beter is: kraanwater of mineraalwater? Een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Kraanwater of toch mineraalwater, wat is beter?

In Nederland kun je over het algemeen prima uit de kraan drinken. Toch worden flessen mineraalwater ook in veelvoud verkocht. Maar is mineraal water nou eigenlijk beter dan ‘gewoon’ kraanwater? We leggen het hier uit.

Water voldoet aan strenge veiligheidseisen

In Nederland is het water dat uit de kraan stroomt perfect drinkbaar. Het moet namelijk aan strenge veiligheidseisen voldoen, zodat er geen verontreinigingen kunnen ontstaan in het kraanwater. De veiligheidseisen van Nederlands kraanwater zijn zelfs strenger dan de eisen die gelden voor flessen mineraalwater.

Hoge concentraties?

De aanwezigheid van zware metalen of ziekmakende bacteriën wordt nog weleens als reden genoemd om geen kraanwater te drinken. Maar er blijkt op dit gebied geen noemenswaardig verschil te zitten tussen kraanwater en mineraalwater. Ook chloor en fluor worden, in tegenstelling tot veel andere landen, niet toegevoegd aan Nederlands kraanwater. Wel kunnen de concentraties nitraten en mineralen in kraanwater wat hoger zijn, voor volwassenen is dit echter geen enkel probleem. Het kan wel gezondheidsrisico’s voor jonge baby’s meebrengen, daarom wordt voor babyvoeding ook altijd het gebruik van flessenwater aangeraden.

Oude loden leidingen in huis zijn risicovol

Goed om te weten is dat het kraanwater zelf dan wel geen enkel risico met zich mee zal brengen, maar de leidingen waar het doorheen stroomt, doen dat soms wel. Wanneer het water door oudere loden leidingen stroomt, kan het water bijvoorbeeld te veel lood bevatten. 

Wat is goedkoper?

Een ander vergelijkingspunt is de prijs. Zelfs wanneer u voor een goedkoop merk mineraalwater kiest, blijft kraanwater nog altijd vele malen goedkoper. 

Milieuvriendelijkheid

Kraanwater is dus goed voor de portemonnee, maar geldt dat ook voor het milieu? Ook daar komt kraanwater beter uit de test. De CO2-impact van een fles drinken is namelijk 150 keer groter dan die van kraanwater. Daar is ook de reiniging van het kraanwater al in meegenomen. De grotere impact op het milieu komt voornamelijk doordat mineraalwater in plastic verpakkingen moet worden gebotteld. Deze verpakkingen worden wel gerecycled, maar in dat proces gaat 10 procent van het plastic toch verloren. Daarnaast moeten de flessen drinkwater ook vervoerd worden vanaf de bron naar de fabrieken, om vervolgens via de distributiecentra bij de verkooppunten terecht te komen. En tenslotte gaan ze nog van een verkooppunt naar je huis toe. Dat is een stuk minder milieuvriendelijk dan de kraan die u al in huis heeft.

Wat smaakt het best?

De smaak is misschien wel de belangrijkste reden om toch nog voor mineraalwater te kiezen. Sommige mensen hebben nou eenmaal een voorkeur voor de smaak van mineraalwater. Maar of deze daadwerkelijk zoveel verschilt van de smaak van kraanwater, valt nog te betwisten. Verschillende blinde smaakproeven laten namelijk zien dat slechts een minderheid van de deelnemers leidingwater van fleswater kan onderscheiden. In sommige smaak-testen won kraanwater zelfs van het mineraalwater uit fles.

De conclusie

Er kan dus geconcludeerd worden dat kraanwater op veel vlakken ‘wint’ van mineraalwater uit een fles. Het is niet alleen goedkoper, maar wordt ook nog eens strenger gecontroleerd op kwaliteit. Kraanwater gebruiken kan daarom een mooie kostenbesparing zijn, als je nu nog veel fleswater gebruikt.

 

Deze maatregel draagt bij aan…

 

Gezondheid

 

Handige websites

Kraanwater of Mineraalwater, wat is beter?