Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je tips voor een klimaatvriendelijke tuin, een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Tips voor een klimaatvriendelijke tuin

Maatregelen tegen hitte en regen

De gemeente Weert neemt maatregelen voor een groenere en duurzamere leefomgeving. Maar wij kunnen dat niet alleen – ook jij kan een steentje bijdragen! Of beter gezegd: een steentje weghalen in je tuin. Met een duurzame woning en klimaatvriendelijke tuin zet je belangrijke stappen. Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! 

Heb jij al een klimaatvriendelijke tuin? Of kun je nog iets doen om het klimaatvriendelijker te maken? Lees verder wat je onder andere kunt doen om je tuin klimaatvriendelijk te maken.

Water opvangen in de tuin

Laat je het door de regenpijp het riool inlopen? Of vang je het op en gebruik je het in je tuin? In veel nieuwbouwplannen in Weert is het verplicht om regenwater op te vangen op eigen terrein en mag je niet eens meer water de riolering in laten lopen. Je hebt hier meerdere opties voor: een regenton, vijver, wadi, regenwaterschutting of door de regenwaterafvoer af te koppelen.

Regenwater kun je op verschillende manieren opvangen:

 • Regenton en/of regenschutting

Regentonnen en -schuttingen zijn er tegenwoordig in veel moderne uitvoeringen. Het opgevangen regenwater kun je niet alleen gebruiken om de plantjes water te geven. Denk ook eens aan het wassen van je auto of de ramen (streeploos!). Met een regenton en/of regenschutting maak je je tuin al meer klimaatvriendelijk.

 • Vijver

Een vijver geeft leven in je tuin in de vorm van kikkers, libellen, vogels, etc. Er gebeurt altijd wel iets rond je vijver. Meer leven draagt bij aan de biodiversiteit en zorgt voor meer evenwicht in de natuur. Daarnaast vang je hier in natte periodes overtollig regenwater op.

 • Wadi

Een wadi is een plekje in je tuin waar bewust water in blijft staan na een regenbui en langzaam wegzakt in de bodem. Bijvoorbeeld een kleine waterpoel in een lager gedeelte van het grasveld. Hiermee verminder je de piekafvoer van regenwater in natte periodes. En in droge periodes helpt het geleidelijk laten wegzakken van regenwater tegen uitdroging van de grond. Wadi’s trekt vogels en andere dieren aan en zorgt zo voor meer diversiteit in je tuin.

 • Regenwaterschuttingen

Een regenwaterschutting combineert het voordeel van een schutting met die van een regenton en hiermee word je tuin meer klimaatvriendelijk. Met het opgevangen water kun je je tuin besproeien en besparen op het gebruik van drinkwater.

 • Afvoer afkoppelen

 Je kunt op eenvoudige wijze de bestrating aanpassen en je regenpijp afkoppelen van het riool. Het regenwater leid je op deze manier naar een plek waar je het kunt laten wegzakken in de tuin. Je ontlast daarmee het riool dat vooral is aangelegd voor het opvangen en transporteren van afvalwater naar de zuivering. 

Bestrating aanpassen

Het lijkt zo lekker praktisch, tegels in je tuin. Maar door de vele tegels kan water niet goed wegstromen in natte periodes én is er meer hittestress in droge periodes. Het advies is daarom: tegels eruit en groen erin! Haal een aantal tegels eruit en vervang ze door groen, of waterdoorlatende verharding. 

Een groene tuin vermindert hittestress, wat zorgt voor koelte in de hete zomer. Ook vangt een groene tuin regenwater op, waardoor de riolering wordt ontlast en het grondwater in je tuin wordt aangevuld. Een tuin met verschillende bloeiende planten en bloemen is bovendien goed voor de biodiversiteit. Een mooie groene tuin met voldoende “verharde” paden en plateaus. 

We delen een aantal tips en ideeën. 

Grastegels – Sierschors

 • Grastegels

 Denk eens aan grastegels of boomschors. Bij grastegels laat je gras in of tussen de tegel groeien. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer waterdoorlatende tegels. 

 • Sierschors – boomschors

Pad van boomschors - Boomschors of sierschors is een natuurlijke afdekking en prima geschikt voor je paden. Je strooit het natuurlijke materiaal over de looppaden en het water sijpelt langzaam naar beneden naar de bodem. Een groot voordeel van schors als pad is dat er geen gladde groene aanslag ontstaat. Ook heb je nagenoeg geen last meer van onkruid. Het gebruik van milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen is dan niet nodig.

Juiste onkruidbestrijding

In een klimaatvriendelijke tuin werk je niet met bestrijdingsmiddelen of andere giftige goedjes. Maar hoe voorkom je dan onkruid?

 • Schoffelen

 Schoffelen is nog steeds één van de beste methoden om onkruid uit je borders te krijgen. En het is ook nog goed voor je lijf; een beetje beweging. 

 • Wieden

Wieden is op de knietjes met de hand het vuil eruit trekken. 

 • Coverchips

Met Coverchips dek je als het ware je border af met een laagje natuurlijk materiaal. Je tuin oogt ook wat lichter hierdoor. Het regenwater sijpelt door naar de bodem, maar onkruid krijgt geen licht en lucht en komt niet op. Coverchips is voor ieder die minder onderhoudswerk wil.

 • Voegen krabben

Als je regelmatig de voegen van je terras krabt met een voegenkrabber, voorkom je dat er sneller groene aanslag ontstaat. Of haal bijvoorbeeld een keer per jaar groene aanslag weg met een hogedrukreiniger. Die verbruikt dan wel wat stroom en water, maar dit voorkomt het gebruik van agressieve groene aanslagreinigers.

Bodembewerking

Je planten groeien het beste op een gezonde bodem. Maar ook voor wateropvang is het belangrijk dat je tuin over een gezonde bodem beschikt. Er zit meer lucht in een gezonde bodem en deze droogt minder snel uit. Op een dichtgeslagen ondergrond blijft het water staan. Het is belangrijk dat er licht en lucht voldoende in je bodem aanwezig blijft. Vaak bij nieuwbouwtuinen is dit een probleem. Ook is dit het geval bij tuinen waar jarenlang geen onderhoud aan de bodem is gepleegd. Een stuk grond met beplanting kan veel meer water opvangen dan een kaal stuk grond.

 • Gebruik een bodemverbeteraar

Een bodemverbeteraar is een natuurlijk product dat kleine organismen bevat, die je bodemvruchtbaarheid weer op peil brengen. Ook bevat het organische stof waardoor je de structuur van je bodem wat losser maakt.

Bij tuincentra zijn goede bodemverbeteraars te koop. Ook zij weten dat het zonde is om een nieuwe plant in slechte grond te planten. Deze slaat gewoon niet aan en is dus zonde van je geld. Een bodemverbeteraar meng je door bestaande grond heen. Op de verpakking zie je in welke verhouding je dit moet mengen.

 • Spitten

Moestuinders weten dit allang. Grond moet ook lucht bevatten. Zij spitten meestal jaarlijks de gehele moestuin. Voor een siertuin met planten ligt dit wat anders. Je spit de lege stukken grond om. En voordat je een nieuwe plant, struik of boom aanplant, spit je eerst de grond goed om zodat er voldoende lucht bij de wortels kan komen.

Plantenborders                                         

In plantenborders kun je je wat planten betreft helemaal uitleven. Zomer- en winterbloeiers wisselen elkaar af qua bloeitijd. Maar ook knollen en bollen kunnen je de seizoenen mee laten maken. Zorg dat er in alle jaargetijden iets bloeit. En denk ook eens aan struiken en bomen. Zelfs een enkele boom in je tuin kan al een landingsplaats zijn voor vogels. Vogels nestelen in struiken en bomen. Niets is leuker dan in het voorjaar de nestelende vogeltjes te bekijken.

Grasonderhoud

Kies je voor meer groen, dan kun je je tuin klimaatvriendelijk inrichten met grote borders of met een stukje gazon. Gras is een mooi groen element in de tuin. Veel mensen denken dat gras veel werk is. Dit valt reuze mee. Dieren en huisdieren zijn je dankbaar voor een stukje gras.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is de verscheidenheid aan soorten planten en dieren in je tuin. Het geeft de gezondheid van je tuin als een ‘mini ecosysteem’ aan. Praktisch gezegd: zorg voor een verscheidenheid aan planten/bloemen, zodat ook verschillende beestjes zoals nuttige insecten, vlinders en bijen een thuis kunnen vinden in je tuin.

Heb je een klein stukje border of tuin beschikbaar? Zaai dan eens een bloemenmengsel. Bij voorkeur een biologisch mengsel (gifvrij) van inheemse soorten die van oorsprong in de omgeving voorkomen. Je zult verrast zijn over de vele kleine tuindiertjes die je aantreft in en om het bloemenmengsel. Het oogt ook heel natuurlijk en het bloeit maanden achter elkaar met verschillende soorten bloemen.

Het vergroot de biodiversiteit, houdt het water vast, het gaat verdroging van de bodem tegen en er ontstaat minder hitte.

 

Deze maatregel draagt bij aan…

Biodiversiteit vergroten

Minder droogte

Gezondheid

Minder hitte

 

Handige websites

Afkoppelen regenwater