Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je tips om goed te slapen tijdens tropische nachten, een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Tips om goed te slapen tijdens tropische nachten

Warme dagen komen steeds vaker voor. Tijdens een reeks warme dagen kan de temperatuur in de slaapkamer behoorlijk oplopen. Slapen is bij tropische temperaturen een stuk lastiger, terwijl we die slaap zo hard nodig hebben om te herstellen. Onderstaande tips kunnen helpen om het hoofd, lichaam en de slaapkamer koel(er) te houden. 

De reden waarom we in de zomer vaak minder goed slapen heeft alles te maken met de warmte. Voor een goede diepe slaap, het stadium waarin ons lichaam fysiek en mentaal herstelt, is onze lichaamstemperatuur bepalend. Als we de diepe slaap bereiken, gaat onze lichaamstemperatuur naar beneden. Nu het op onze slaapkamers zo warm is, heeft ons lichaam moeite om af te koelen en dus ook om het stadium van diepe slaap te bereiken. Gevolg: we worden minder uitgerust wakker en zijn ook gedurende de dag duffer en maken fouten. 

Maar wat kun je nu het beste doen om de tropische nachten door te komen? 

Wij hebben tips!

Houd ramen en deuren dicht

Overdag is het het warmst, dus houd dan ramen, deuren en luchtroosters zoveel mogelijk gesloten. Zet zodra de temperatuur daalt en er wat wind staat, alles tegen elkaar open. Het huis kan zo goed door luchten.

Schakel elektrische apparaten uit

Ook een tv op standby en elektrische apparaten die uit staan maar nog met een stekker in het stopcontact zitten, produceren warmte. Dus zet de tv echt uit en schakel zoveel mogelijk elektronische apparaten uit en haal dan de stekker ook uit het stopcontact.

Niet koud, maar juist warm douchen

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, kun je beter een warme dan een koude douche nemen. Een warme douche zet ons thermoregulatiesysteem in werking, wat verantwoordelijk is voor onze lichaamstemperatuur. Door de warme douche worden de (slag)aders die onder de huid liggen ‘wakker geschud’ om aan het werk te gaan en het lichaam te koelen. En dat is precies wat we willen op hete dagen.

 

Nog een paar handige verkoelingstips:

  • Zet de airco niet te koud. Zorg dat het verschil met buiten niet groter is dan een graad of 8.

  • Laat de gordijnen ’s nachts (gedeeltelijk) open, zodat er voldoende frisse lucht de kamer in kan komen.

  • Zet een ventilator in de kamer zodat de lucht zich meer verdeelt. Zet er voor frisse lucht een bevroren fles water voor. De koele lucht verspreidt zich zo door de kamer.

  • Hang een vochtig laken voor het open raam. Staat er wind, dan waait er wat koelere lucht naar binnen.

 

Deze maatregel draagt bij aan…

Gezondheid

 

Ventilator in de kamer helpt de lucht verspreiden