Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruiken van lichtgekleurde materialen aan de buitenkant van je woning, een actie uit het thema ‘Hitte, droogte en water’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Lichtgekleurde materialen gebruiken aan de buitenkant van je woning

Heb je je voeten wel eens gebrand aan de mooie antraciet of zwarte tuintegels van familie of vrienden? Dan heb je al ervaren wat de kleur van oppervlaktes doet met het toevoegen van hitte. Donkere kleuren absorberen zonlicht. Dat wil zeggen dat de invallende lichtstralen worden tegengehouden en verdwijnen (of opgeslagen worden) in het voorwerp. Hierdoor voelen de stenen heet aan. Je kunt je voorstellen dat ook de tuin en het huis hierdoor opgewarmd worden.

Bij lichtgekleurde materialen werkt een ander principe. Lichte oppervlakten reflecteren namelijk zonlicht. Bij reflectie worden de invallende lichtstralen teruggekaatst, weg van het voorwerp, zoals een muur of tegels. Hierdoor voelen witte of lichtgrijze tuintegels veel minder heet aan dan hun zwarte broertjes. Gevolg: minder hitte in de tuin en in huis!

Bij het ontwerpen van je woning kun je handig gebruik maken van dit principe door lichtgekleurde materialen te plaatsen aan de buitenzijde van je woning. Bijvoorbeeld door een lichtere kleur baksteen te kiezen of te gaan voor wit stucwerk.

In de tuin kun je reflectie van zonlicht opwekken door horizontale delen (zoals terrassen en grind op het dak) van iets wits te voorzien. Denk aan de genoemde lichte tegels, wit grind op de oprit, een weerspiegelende vijver en lichtgekleurde dakmaterialen. Een terracotta rood dak doet al veel ten opzichte van een zwarte dakpan. Door het plaatsen van witte of lichtgekleurde materialen reflecteer je een groot deel van het zonlicht dat hierdoor niet omgezet wordt in warmte. In hete periodes zorgt dit gemiddeld voor lagere temperatuur in je woning. Zet wel even een zonnebril op! Een extra voordeel is dat het licht in de winter ook gemakkelijker gereflecteerd wordt en dat er zo meer daglicht de woning binnendringt.

Bij lichte kozijnen is er nog het bijkomende voordeel dat je minder onderhoud hoeft te doen dan bij donkere kozijnen.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Kies voor lichtgekleurde tuintegels op het terras
  • Kies voor een lichte tegel of grind op de oprit of combineer met groen
  • Kies voor wit stucwerk of een lichtere baksteen
  • Zwarte dakpannen absorberen veel meer warmte dan rode pannen
  • Leg een vijver aan, dit zorgt voor reflectie van zonlicht, verkoeling in de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit!

 

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Minder hitte

 

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van lichtgekleurde materialen: wit gestucte muur van een huis.