Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Een fijne plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. De meeste van de minibosjes worden aangeplant in een woonwijk of dicht bij een school. Zoals in Weert, waar vier basisscholen de Tiny Forests al in gebruik hebben als buitenklaslokaal!

Al 5 Tiny Forests in Weert

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Een fijne plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. De meeste van de minibosjes worden aangeplant in een woonwijk of dicht bij een school. Zoals in Weert, waar vier basisscholen de Tiny Forests al in gebruik hebben als buitenklaslokaal!

In Nederland zijn de afgelopen vijf jaar al meer dan honderd Tiny Forests geplant. Weert heeft er inmiddels vijf en de zesde staat gepland voor eind 2021. Met deze aantallen staat Weert in de top van Nederlandse steden met minibosjes! Ook heeft Weert een primeur: het bedrijf Lister Buildings was het eerste bedrijf in Europa dat een Tiny Forest aanlegde. Hier kunnen werknemers buiten pauzeren of overleggen. Rustgevend én goed voor de creativiteit.

Lister Buildings Tiny Forest

Wat is de functie van een minibos?

Een Tiny Forest is goed voor het klimaat: het zorgt in hete perioden voor verkoeling en als het veel regent, kan een Tiny Forest het water opnemen of bergen. Ook draagt het bosje bij aan de opname van CO2. Een Tiny Forest is een veilige plek voor insecten, vogels en andere diertjes om eten te vinden en een nestje of holletje te maken. Daarmee stimuleert een minibos de biodiversiteit. Een Tiny Forest is een fijne plek om te leren, te werken, te bewegen, te ontspannen en om elkaar te ontmoeten. Daarmee draagt een minibos bij aan onze positieve gezondheid. Een Tiny Forest laat zien hoe wonderlijk mooi de natuur is!

Aanplant op Graswinkel

 

Hoe ziet een minibos eruit?

‘Ieder Tiny Forest is uniek en wordt ontworpen door de buurtbewoners en scholieren zelf’, vertelt Thea Jetten die als projectleider van IVN Natuureducatie betrokken bij de Tiny Forests in Weert. ‘De omvang is niet veel groter dan een tennisbaan, ongeveer 200 m2. We planten meestal zo’n 40 verschillende inheemse bomen en struiken. Inheems betekent dat ze van oorsprong in Nederland voorkomen. Daardoor is het een prettige thuisbasis voor onze insecten, vogels en dieren. Per Tiny Forest planten we ongeveer 400-700 boompjes, dicht op elkaar, zodat ze snel kunnen groeien en er na 10 jaar al een volwassen bos staat.’

 
Waar komt het idee van Tiny Forests vandaan?

Het concept ‘Tiny Forest’ is bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Hij baseerde zich op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki, die de groei van natuurlijke, inheemse bossen wilde herstellen. Miyawaki legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving. In december 2015 werd het eerste Tiny Forest aangelegd in Nederland.

Wie realiseert de Tiny Forests? 

Iedereen kan het initiatief nemen om een Tiny Forest in zijn of haar buurt aan te planten: buurtbewoners, gemeenten, een school of een bedrijf. IVN natuureducatie kan je daarbij ondersteunen. In Weert zijn daarnaast ook vrijwilligers betrokken vanuit NMC de IJzeren man. ‘De afstand tussen mens en natuur is helaas door de verstedelijking en het huidige mediagebruik groter dan ooit, vertelt IVN projectleider Thea Jetten. ‘Met Tiny Forests proberen we de kloof tussen mens en natuur te verkleinen. Dat begint met een gezamenlijke ontwerpsessie en krijgt een vervolg in het lesprogramma. Ook mogen leerlingen een boom in het minibosje uitkiezen, om deze het hele jaar te verzorgen en te volgen hoe de boom groeit. (foto houten naambordje!)

Wat kan een school met een minibos doen?

Een Tiny Forest is op zichzelf al leuk, maar het traject eromheen is zo mogelijk nog leuker! Het begint met een ontwerpsessie waarin leerlingen en andere betrokkenen kunnen nadenken over wat ze graag in hun Tiny Forest terug willen zien. Welke vogels wil je lokken? Hoe zorg je voor beschutte plekjes voor egels? Is er plek voor een blotevoetenpad? Ook tijdens de aanplant van het minibos is er een rol voor de school en leerlingen weggelegd. En als het er allemaal staat, begint het avontuur pas echt. Dan kunnen de buitenlessen beginnen en gaan leerlingen op onderzoek in hun eigen minibos.

De Tiny Forests in Weert op een rij:

Moesel (maart 2019) – met Brede School Moesel
Leuken (november 2019) – met IKC Leuken
Lister Buildings (april 2020) - bedrijventerrein
Graswinkel (oktober 2020) – met OBS de Graswinkel
Molenakker (oktober 2020) – met de Montessorischool
In de planning: Keent (november 2021) – met Basisschool Het Dal

Schets Tiny Forest