Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruiken van biobased materialen in de muren, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Biobased materialen in de muren

Biobased bouwen is een manier van bouwen die op de natuur gebaseerd is. Meestal verstaan we eronder dat gebouwd wordt met bouwmaterialen die gegroeid zijn. En die terug de natuur in kunnen als ze op het einde van hun leven zijn. Op deze manier vormen de materialen in je huis onderdeel van de materiaalkringloop op aarde en put je de aarde niet uit.

De basis van je huis kun je heel goed van natuurlijke of biobased materialen laten maken. Denk aan het klassieke houtskelet, dat steeds meer in de reguliere bouw ingeburgerd raakt. Maar ook minder bekende bouwconstructies met hout zoals Cross Laminated Timber kunnen goed toegepast worden. Een voorbeeld hiervan zijn de Nur-Holz huizen in Leuken.

Naast constructieve materialen kunnen biobased materialen ook perfect ingezet worden als isolatiemateriaal rondom een houten skelet of tussen spouwmuren. Wil je op de klassieke manier bouwen met een spouwmuur, maar wel natuurlijke materialen gebruiken, dan kun je gebruik maken van vlas of houtwolisolatie als alternatief voor minerale wol of glaswol. Wil je all-the-way ecologisch bezig zijn dan kun je kiezen voor kalkhennepbeton of strobalen als isolatie. Naar wens strak afgewerkt met een kalkstuclaag aan de buitenzijde en kalk of leemstuc aan de binnenzijde.

Met het gebruik van biobased materialen vermindert het gebruik van delfstoffen en je draagt bij aan een duurzamere toekomst. Ongemerkt en gemakkelijk maak je zoveel veel impact!

Biobased muren dragen ook bij aan een gezond binnenklimaat in de woning. Onderzoek wijst uit dat de gezondheid van bewoners van natuurlijk gebouwde huizen beter is en ze minder kans hebben op ziektes. Voor astmapatienten en mensen met andere luchtwegklachten is een dergelijk huis extra heilzaam.

Soms wordt biobased bouwen verward of aangevuld met ‘biomimicy’. Dat is een vorm van bouwen waarbij de architectuur ook aangepast is op de ‘vormentaal’ en techniek van de natuur.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Bij het gebruik van biobased materialen moet je erop letten dat je luchtdicht, maar ademend bouwt. Sluit de natuurlijke materialen dus niet af met plastics, dampremmers of op latex gebaseerde verven. Dan krijg je juist rottend materiaal. Laat je daarom goed informeren door een expert.
  • Biobased materialen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Ga je voor puur natuur of voor een combinatie tussen puur natuur en gerecycled circulair materiaal? Wat vind je belangrijk? Een huis met alleen maar natuurlijke materialen en/of een huis met een perfecte luchtdichtheid? Het een hoeft het ander niet uit te sluiten.
  • Sommige materialen isoleren beter dan andere, kijk hier goed naar en kies wat bij je past.
  • Bouwen met biobased materialen kan er heel strak en modern uitzien, maar het kan ook een sfeervolle oude look geven of juist de sfeer van een ‘hobbithuis’. Kies wat bij jou en de omgeving waarin je bouwt past.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Gezondheid

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van biobased bouwen: houtwol isolatie.