Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over houtskeletbouw toepassen, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Bouwen met een houtskelet

Houtskeletbouw maakt gebruik van een duurzaam en volledig recyclebaar basismateriaal: hout! Bouwen met hout: “Geen enkele reden om het niet te doen”. Bouwen met hout is namelijk duurzaam en gezond. Hout van verantwoorde herkomst is zeer duurzaam omdat je gebruik maakt van een hernieuwbaar materiaal dat CO2 uit de lucht opslaat. Het is bovendien gemakkelijk te verwerken, flexibel en bij juist gebruik net zo sterk als beton/stee. Bovendien kunnen gedeeltelijk houten woningen vaak in de fabriek of bouwplaats voorbereid worden, waardoor de bouwkosten en bouwtijd verminderen en het aantal vervoersbewegingen naar de bouwplaats. Goed voor het milieu en voor de portemonnee dus!

Vroeger (in de 21e eeuw) werden woningen in Nederland klassiek gebouwd met bakstenen als dragende constructie. De muren bleven uit zichzelf staan omdat bakstenen constructief heel stevig zijn. Maar ze zijn zeker niet noodzakelijk voor een stevig huis, dat ‘lang meegaat’. Tegenwoordig wordt er steeds meer woningen en aanbouwen gebouwd volgens het principe van houtskeletbouw. Dit betekent dat de constructie van de woning (het skelet) volledig uit hout wordt opgebouwd. Om het skelet heen komt isolatie van houtvezel, vlas, minerale wol of kalkhennep. Voor de buitenafwerking en de muren aan de binnenkant wordt vaak gekozen voor materialen als hout, metselwerk of stucwerk.

Toch zijn veel mensen nog huiverig voor het gebruiken van hout in de constructie van hun woning of aanbouw. Onterecht zo blijkt uit de vele woningen die al decennialang blijven staan in landen om ons heen, zoals Scandinavië en Duitsland.

Een bijkomend voordeel is dat het gebruik van natuurlijke materialen in de woning een beter binnenklimaat oplevert. De lucht in de woning is letterlijk gezonder omdat je geen minder minerale stoffen of plastics in je binnenruimtes aanbrengt. Dit heeft niet alleen voor mensen met luchtwegklachten een groot voordeel!

Sommige mensen denken dat houtskelet woningen niet mooi zijn. Bedenk dan dat veel van de hypermoderne cataloguswoningen op dit moment een kern van houtskelet hebben. Het is relatief goedkoop bouwen met alle voordelen voor gezondheid en het milieu. Van de buitenkant zie je vaak niet dat er binnen in de muren hout gebruikt is, door de afwerking van de muren. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het houten skelet wel te laten zien, dat geeft ook een fijne sfeer!

Houd rekening met...

  • Houten constructies vergen in een vochtig klimaat meer onderhoud ter preventie van houtrot. Dit betekent echter niet dat houten huizen sneller ‘wegrotten’. De juiste kennis over onderhoud is wel belangrijk.
  • Voor de constructie van de woning of de aanbouw is een houten skelet een zeer goed alternatief voor een stalen skelet. Je kunt ervoor kiezen dit skelet helemaal in te pakken met isolatiemateriaal of de mooie staanders en balken zichtbaar te laten in de woning, dat geeft ook een sfeervol en warm effect.
  • Let bij het gebruik van hout extra op het dampopen bouwen, dat wil zeggen dat het vocht in en uit de muren kan trekken. Dit geeft bovendien een prettig en gezond binnenklimaat. Bij het toepassen van hout met minerale materialen is goede dampremmende folie van belang. Architecten en bouwers kunnen hier vaak in adviseren.
  • In Weert zijn inmiddels woningen gebouwd met muren die volledig uit hout bestaan. Deze woningen uit ‘Cross-laminated-timer’ zijn het toppunt van duurzaam en comfortabel bouwen.
  • Hout is een relatief licht bouwmateriaal, waardoor een lichtere fundering nodig is, dat scheelt materiaal en geld.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Gezondheid

Handige websites

Bekijk hieronder de mini-docu van Wonen Limburg over bouwen met hout.

Terug naar overzicht maatregelen

Hierboven wordt een Youtube-video getoond. U kunt deze video ook via de website van Youtube bekijken.

Binnenkant van een houtskeletwoning.