Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over bouwen met hout, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Bouwen met hout

Hout is het materiaal uit het verleden én het materiaal van de toekomst. Hout toepassen in je woning is namelijk duurzaam en gezond. Hout kan ingezet worden op veel plekken waar je ‘normaal’ synthetische materialen zou toepassen, zoals kozijnen, deuren, keukenkasten en vloerafwerking. Hout voelt warm en is een gezond alternatief voor plastics in de woning.

Het gebruik van natuurlijke materialen in de woning, zoals hout levert een beter binnenklimaat op. De lucht in de woning is letterlijk gezonder omdat je geen minder minerale stoffen of plastics in je binnenruimtes aanbrengt. Dit heeft niet alleen voor mensen met luchtwegklachten een groot voordeel!

Houd rekening met...

  • Veel klassieke bouwmaterialen kunnen worden vervangen door hout.
  • Kijk eens naar hout als toepassingen voor kozijnen, deuren en trappen. Let wel op dat je de juiste onderhoudsmiddelen gebruikt voor een langdurig mooi resultaat.
  • Een houten vloer geeft een warm gevoel aan de woning ten opzichte van laminaat. Bovendien gaat een houten vloer langer mee en gaat echt ‘leven’ door het gebruik. Vloerverwarming kan prima ingezet worden onder een zogenaamde ‘multiplank’.
  • Tip: ga eens op bezoek bij Weerterlandhout, zij verwerken hout van bomen die in de gemeente Weert gekapt worden tot planken waar de de mooiste tafels en banken voor in de woning van gemaakt kunnen worden.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Gezondheid

 

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van bouwen met hout: gevelafwerking in hout. Houten vloer in huis.