Ben je er klaar voor? Dan starten we met de eerste Challenge: #riddlemethis ofwel maak je eigen natuurraadsel! Kijk jij bewust om je heen als je buiten rondloopt? Waarschijnlijk vaak niet...

Challenge 1

#WeerterIVNNatuurChallenge

#RIDDLEMETHIS

Ben je er klaar voor? Dan starten we met de eerste Challenge: #riddlemethis ofwel maak je eigen natuurraadsel! Kijk jij bewust om je heen als je buiten rondloopt? Waarschijnlijk vaak niet. Focus je met #riddlemethis daarom eens op details en vormen in de natuur en laat je verwonderen.

Neem je camera of telefoon mee en ga op pad. Loop naar een boom, plant of insect en bekijk het van heel dichtbij. Hoe kan je jouw onderwerp zó op de foto zetten dat het een raadsel is voor anderen wat er precies op de foto staat?

Wat doet het met je?

Is kijken naar de natuur goed voor je? Zeker weten! Onderzoek heeft bewezen dat de patronen van de natuur onze hersenen meer stimuleren dan patronen uit door mensen gebouwde omgevingen. De stad verveelt en de natuur fascineert. De kroon van een boom, bijvoorbeeld, is voor onze hersenen een prettige puzzel dankzij de variatie van grote en kleine bladeren. Zulke visuele puzzels activeren de gerichte aandacht en wekken fascinatie op. Kijken naar de natuur kietelt onze hersenen op zo’n manier dat het onze vaak rusteloze aandacht vasthoudt en tot rust brengt.

 

We zijn super nieuwsgierig naar jouw avonturen, vondsten en belevenissen. Deel je ze met ons? Gebruik dan #WeerterIVNNatuurChallenge

 

Volg Heerlijk Weert op Facebook Heerlijk Weert en Instagram Heerlijk Weert voor meer inspiratie en neen zeker ook een kijkje op de facebook pagina onze stads ecoloog Renata Bruinsma.

Ook op de website van IVN Natuureducatie en op facebook IVN Natuur Educatie vind je meer leuke challenges en ook andere boeiende informatie en weetjes. 

Waarom deze Challenge en waarom nu?

In de wintermaanden zijn we geneigd om vaker naar binnen te gaan, een spel te spelen of lekker met een dekentje op de bank voor de tv te kruipen. Heel gezellig en ook goed om letterlijk en figuurlijk aandacht te hebben voor ‘binnen’, maar het is ook belangrijk om voldoende naar buiten te blijven gaan. Zeker in deze coronacrisis – waarin we al veel tijd aan huis gekluisterd zijn - kunnen we wel wat ideeën gebruiken om naar buiten te gaan. Onderzoek toont aan dat als je 120 minuten per week in de natuur bent, dat ontzettend veel gezondheidsvoordelen biedt. Het is goed voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming!

Blijf gezond

Doe de challenges natuurlijk #coronaproof, houd voldoende afstand van anderen... en houd je aan de RIVM richtlijnen. #staysafe #blijfgezond #zorgvoorelkaar 

Challenge 1 Challenge 1 - Kastanje