Challenge 4 daagt je uit om te speuren naar zogenaamde winterbloeiers. Veel planten en struiken bloeien niet in de winter en gaan in “winterslaap” om met warmere temperaturen weer tot bloei te komen. Echter zijn er toch een aantal winterbloeiers te vinden, zoals de toverhazelaar of winterheide.

Challenge 4

#WeerterIVNNatuurChallenge

#WINTERBLOEIERS

Veel planten en struiken bloeien niet in de winter en gaan in “winterslaap” om met warmere tempraturen weer tot bloei te komen. Echter zijn er toch een aantal winterbloeiers te vinden, zoals de toverhazelaar of winterheide. Deze challenge daagt je uit om te speuren naar zogenaamde winterbloeiers. Ben je benieuwd welk soort plant of struik je tegenkomt? Maak dan een foto en upload deze in de app Obsidentify (voor Apple of Android) en geniet tijdens je wandeling van je bijzondere ontdekkingen!

Wat doet het met je?

Aandachtig kijken naar de natuur is goed voor je gezondheid. Beweeg je erbij dan boek je extra voordeel! Een tussen-de-middagwandeling in tuin of park kan bovendien je werkprestaties aanzienlijk verbeteren. Tijdens een experiment in de Amerikaanse stad Ann Arbor mochten proefpersonen na een ochtend geconcentreerd werken vijftig minuten wandelen. De ene helft deed dat downtown. Hun aandacht herstelde voor 23 procent. De andere helft wandelde door het park, dat leverde een herstel op van 71 procent. Zij konden na de lunch met meer focus weer aan de slag.

 

We zijn super nieuwsgierig naar jouw avonturen, vondsten en belevenissen. Deel je ze met ons? Gebruik dan #WeerterIVNnatuurchallenge

 

Volg Heerlijk Weert op Facebook  en Instagram voor meer inspiratie en neen zeker ook een kijkje op de facebook pagina van onze stads ecoloog Renata Bruinsma.

Ook op de website van IVN Natuureducatie en op facebook IVN Natuur Educatie vind je meer leuke challenges en ook andere boeiende informatie en weetjes. En de lokale Weerter IVN facebook vind je hier

Waarom deze Challenge en waarom nu?

In de wintermaanden zijn we geneigd om vaker naar binnen te gaan, een spel te spelen of lekker met een dekentje op de bank voor de tv te kruipen. Heel gezellig en ook goed om letterlijk en figuurlijk aandacht te hebben voor ‘binnen’, maar het is ook belangrijk om voldoende naar buiten te blijven gaan. Zeker in deze coronacrisis – waarin we al veel tijd aan huis gekluisterd zijn - kunnen we wel wat ideeën gebruiken om naar buiten te gaan. Onderzoek toont aan dat als je 120 minuten per week in de natuur bent, dat ontzettend veel gezondheidsvoordelen biedt. Het is goed voor je creativiteit, ontspanning, fysieke fitheid, concentratie en stemming!

Blijf gezond

Doe de challenges natuurlijk #coronaproof, houd voldoende afstand van anderen... en houd je aan de RIVM richtlijnen. #staysafe #blijfgezond #zorgvoorelkaar 

Challenge 4