Duurzaam bouwloket Weert voor onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen

Duurzaam bouwloket

De energiekosten van een gemiddeld huishouden bedragen ruim 2.200 euro per jaar. Energiebesparende maatregelen kunnen uw energierekening flink omlaag brengen. Dit levert een leuke jaarlijkse besparing en een duurzaam comfortabel huis op. Bewust omgaan met energie zorgt daarnaast voor minder vervuiling van het milieu en het bespaart kostbare grondstoffen.
Als gemeente vinden wij het belangrijk dat onze inwoners bewust zijn van de verschillende besparingsmogelijkheden die er liggen in en rondom de woning. Om u hierin te helpen is de gemeente een samenwerking aangegaan met het Duurzaam Bouwloket. U kunt bij het Duurzaam Bouwloket terecht voor gratis informatie en onafhankelijk advies over:

  • Duurzaam (ver)bouwen; 
  • Energie besparen; 
  • Energie opwekken; 
  • Luchtkwaliteit en comfort in huis; 
  • Energie labels; 
  • Energie subsidies en duurzaamheidsleningen.

Kijk voor meer informatie, bespaartips en energiebesparende maatregelen voor uw woning of het stellen van vragen op:
Duurzaam Bouwloket

Ook biedt het Duurzaam Bouwloket een energiesubsidie en een zonnepanelen check: www.duurzaambouwloket.nl/subsidieregelingen en www.duurzaambouwloket.nl/zonnepanelen.

Fysiek loket en energiecoaches

Naast een online energieloket in Weert kan er vanuit WeertEnergie gebruik gemaakt worden van energiecoaches voor persoonlijk energieadvies. Hiervoor kunt u contact opnemen via info@weertenergie.nl.

Voor een gratis advies over energiebesparing kunt u elke 1e en 3e donderdag van de maand van 16.00 tot 18.00 uur terecht bij het Energieloket in de Woonwinkel van Wonen Limburg aan de Wilhelminasingel 175a in Weert. Dit is een gezamenlijk initiatief van Wonen Limburg, WeertEnergie en de Gemeente Weert.

Energielabel

Op 1 januari 2015 is de verplichting ingevoerd om een energielabel te overhandigen bij verkoop of verhuur van een woning. Doet u dat niet, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. Alle huiseigenaren die nog geen energielabel hebben, krijgen in januari en in februari een voorlopig energielabel per post thuis gestuurd. Een energielabel is voor enkele tientjes online aan te vragen of te corrigeren op www.energielabelvoorwoningen.nl in een definitief energielabel.

Het energielabel maakt burgers bewust van het energieverbruik van hun woning. Zij kunnen met behulp van het bedrijfsleven een beslissing nemen over de meest efficiënte maatregelen die zij kunnen nemen om de energielasten te verlagen en het energielabel te verhogen. Voor meer info over energielabels zie de website www.energievergelijk.nl.

Nog meer informatie over energie besparen

Op internet is veel informatie te vinden over energiebesparing in of om het huis. Dit kan op grote schaal en op kleine schaal. Via de weblinks hieronder vindt u tips die u meteen kunt toepassen om energie te besparen.

Wist u dat?

  • Een groen energielabel (A, B of C) de verkoop of verhuur van uw huis kan versnellen.
  • U voor één droogbeurt een heel jaar lang 's avonds een (spaar)schemerlamp kunt laten branden?
  • De eenvoudigste manier om gas te besparen is ‘s avonds een of twee uur voordat u gaat slapen de thermostaat terug te zetten tot een graad of 15 Celsius. De verwarming helemaal uitzetten is niet verstandig dan wordt het te vochtig. Doorverwarmen is dus niet zuiniger!
  • Alle dimmers in Nederland jaarlijks een sluipverbruik hebben dat gelijk staat aan het elektriciteitsverbruik van 10.000 woningen?
  • Een koffiezetapparaat gemiddeld 73 uur wordt gebruikt om koffie te zetten en 243 uur om de koffie warm te houden?
  • Milieu Centraal handige gratis app's heeft zoals de Weggooitest en de CO2 vergelijker?
Foto van een stopcontact. Woning met zonnepanelen.