Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over een individuele lucht-warmtepomp, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Individuele lucht-warmtepomp plaatsen

Met een lucht warmtepomp vervang je de traditionele gasverwarming door elektrische systemen die lucht als bron voor verwarming of verkoeling van de woning gebruiken. De warmtepomp bestaat uit een buitenunit, die de buitenlucht aanzuigt en zorgt voor verwarming van de lucht, en een binnenunit, die de warme of koude lucht in de woning blaast. Je kunt hierbij ook gebruik maken van in de woning aanwezige warmte (afgegeven door mensen, apparaten, lampen e.d.) of koelte (grondwater, spoelwater) voor verwarming/verkoeling van de woning.

Een luchtwarmtepomp is een interessante optie als vervanging van elektrische verwarming, waarbij het verbruik vaak hoog uit kan vallen. Ook ligt de prijs van de installatie gemiddeld lager dan andere warmtepompen.

Luchtwarmtepompen zijn minder efficiënt bij een zeer lage buitentemperatuur en verbruiken meer energie bij verkoelen dan een bodemwarmtepomp.

Houd rekening met...

  • Goede isolatie van de woning is een vereiste.
  • Goede geluidsisolatie is noodzakelijk: systemen kunnen geluidsoverlast naar de omgeving veroorzaken.
  • Een integraal energie-advies (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap, bijvoorbeeld via warmwoneninweert.nl

Deze maatregel draagt bij aan…

Energie(transitie)

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Lucht-warmtepomp: de binnenunit / radiator die koude of warme lucht blaast. Lucht-warmtepomp: de buitenunit die lucht aantrekt en middels een compressor de lucht verwarmt of verkoelt.