Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruik van BioFoam als natuurlijke isolatie, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Isoleren met natuurlijke isolatie: BioFoam

BioFoam is een nieuw, door IsoBouw gepatenteerd isolatiemateriaal dat vergelijkbaar is met geëxpandeerd polystyreen (EPS, ook wel tempex of piepschuim). Het ziet er qua structuur hetzelfde uit en heeft vrijwel dezelfde eigenschappen. Het grote verschil is dat EPS wordt gemaakt bij polymeren die op fossiele grondstoffen gebaseerd zijn, en daardoor minder duurzaam.

Net zoals andere vormen van isolatie, zorgt BioFoam voor minder warmteverlies in koude perioden, waardoor het energieverbruik verlaagd kan worden. BioFoam wordt gemaakt van biopolymeren die weer geproduceerd worden van plantaardige grondstoffen. Het is daarmee de eerste schuimisolatie die gemaakt wordt van een biologisch basismateriaal, waardoor het hergebruikt kan worden, biologisch afbreekbaar is, en bij hoge temperaturen onder invloed van vocht en bacteriën industrieel composteerbaar is .

BioFoam bestaat uit lichtgroene parels die makkelijk verwerkt kunnen worden tot platen voor isolatie van daken of pearls voor isolatie van spouwmuren. Dit materiaal is daarom een geschikte vorm van natuurlijke isolatie.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • BioFoam is een opkomend materiaal om mee te isoleren, maar wordt nog niet door veel fabrikanten aangeboden. 

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Biofoam isolatiekorrels (foto van biobasedbouwen.nl) Biofoam platen.