Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het gebruik van schelpen als natuurlijke isolatie, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Isoleren met natuurlijke isolatie: schelpen

Kruipruimtes in huis zijn onverwarmd en trekken daarmee vocht aan. Dit kan zorgen voor schimmel in de constructie van je huis. Isoleren met schelpen verlaagt de luchtvochtigheid. Ook is geen ventilatie meer nodig, omdat schelpen voor het grootste deel uit kalk bestaan. Kalk neemt vocht uit de lucht op, waardoor de lucht in de kruipruimte droger wordt.

Het toepassen van schelpen verbetert de vochthuishouding in je kruipruimtes. Dit zorgt voor een beter binnenklimaat. Bij toepassing van voldoende materiaal zorgt dit ook voor verbetering van de isolatie. Het product gaat heel lang mee (>25 jaar) en zijn 100% natuurlijk. Het aanbrengen van het materiaal in de kruipruimtes is vrij eenvoudig en zorgt natuurlijk voor beter warmtebehoud in koude periodes.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • De isolatiewaarde van schelpen is vrij laag, waardoor vrij veel materiaal nodig is. de toegankelijkheid van je kruipruimte wordt met schelpen isolatie dus een stuk beperkter.
  • Ondanks hun vochtwerend vermogen verliezen schelpen hun werking als ze geheel onder water komen te staan. Deze vorm van isolatie is daarom een betere oplossing voor relatief droge of licht vochtige kruipruimten.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

 

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Schelpen, om vocht en kou tegen te gaan in de kruipruimte.