Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het benutten van natuurlijk licht en de zonligging bij het ontwerp van je woning, een actie uit het thema ‘Bouwen en verbouwen’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Natuurlijk licht en zon benutten bij ontwerpen woning

Bij het ontwerp van je woning of aanbouw kun je al spelen met de hoeveelheid (zon)licht die je binnen wilt hebben straks. Bedenk goed waar in huis je licht naar binnen wilt laten stromen en waar het wat donkerder mag zijn. De badkamer of een knusse slaapkamer hebben misschien minder licht nodig dan een keuken. En in je werkkamer wil je niet de felle zon op je beeldscherm hebben.

Het gebruik daglicht voor verlichting vermindert je energiegebruik omdat je overdag geen lampen aan hoeft te doen. En bovendien is natuurlijk licht hartstikke goed voor je gezondheid en je humeur.

Te veel zoninstraling is ook niet fijn. In de winter is het heerlijk om in je keuken op het zuiden in het zonnetje te zitten, maar in de zomer kunnen de scherpe zonnestralen al snel zorgen voor oververhitting van een goed geïsoleerd huis.

Houd rekening met...

  • Denk goed na over de oriëntatie van de woning ten opzichte van de zon
  • Plaats een daglichtbuis op plekken waar het licht moeilijk donkere hoekjes kan bereiken.
  • Plan bij ramen op de zonzijde (zuidoost, zuid en zuidwest) alvast wat extra zonwering, overstekken of een grote boom. Zo zorgt de instraling van de zon voor minder hitte in huis tijdens de warme zomerperiode.
  • Stem de (natuurlijke) verlichting in huis af op je dag- en nachtritme. Overdag is een grotere hoeveelheid natuurlijk licht prettig om actief te zijn. In de avond moet de hoeveelheid licht afnemen om rustig te kunnen genieten van een gezonde slaap.
  • Plaats zonnepanelen of zonneboilers bij voorkeur op daken die veel jaarrond veel zonlicht opvangen.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

 

Terug naar overzicht maatregelen
Voorbeeld van gebruiken van natuurlijk licht in huis: een lichtstraat.