TIP: Gebruik potgrond op basis van kokosgruis of bladcompost, of maak je eigen compost! Lees hier meer!

NATUURLIJK TUINIEREN - Compost

 

TIP: Gebruik potgrond op basis van kokosgruis of bladcompost, of maak je eigen compost!

Ga je lekker aan de slag in de tuin deze dagen? Koop dan géén gewone potgrond. Die bestaat namelijk hoofdzakelijk uit veengrond. Door veengrond af te graven verdwijnen veengebieden, en verliezen bijzondere soorten hun leefgebied. Ook komt bij de afgravingen CO2 vrij en worden er kunstmatige voedingsstoffen aan toegevoegd.

Een heel eenvoudig en duurzaam alternatief is potgrond op basis van kokosgruis. Dit is een afvalproduct van kokosnoot producten, waarbij alleen de melk, het vlees en de harde bast gebruikt wordt. Na o.a. een "ontzoutings-behandeling" bleek dit gruis betere eigenschappen te hebben dan de reguliere potgrond. In de professionele tuinbouw wordt het al jaren gebruikt. De grond wordt samengeperst in briketten verkocht. Heel licht en compact dus. Een beetje water erbij in een emmer en je hebt een emmer vol met potgrond!

Dankzij het vochtvasthoudende vermogen heb je minder water nodig; er zit geen onkruid aan vast (zoals bij veengrond dat wordt afgegraven) en het kan ontzettend compact verpakt worden: een pakje ter grootte van een pak koffie wordt na toevoeging van ongeveer 3 liter lauw water in zo’n 15-20 minuten wel 10 liter potgrond!

Je kunt ook potgrond op basis van bladcompost kopen of zelf je eigen compost maken met een mix van wormen, compost en tuinaarde.

Er staan veel tips op internet. Wij vonden deze heel handig:
https://www.milieucentraal.nl/…/tuinonder…/zelf-composteren/

Compost