Deze week besteden we extra aandacht aan de wilde bij. Omdat de bij zo mooi is én omdat hij onmisbaar is voor ons voedsel - en dus voor ons eigen voortbestaan!! Wil je weten wat je zelf in je tuin of op je balkon kunt doen om de bij een handje te helpen?

NATUURLIJK TUINIEREN voor de wilde bij

...Over het algemeen geldt: hoe groter de diversiteit van je bloemen en planten hoe meer soorten bijen. Je helpt de bij door planten, bomen en struiken te planten die veel stuifmeel en nectar geven. Hemelsleutel, longkruid, kattenkruid, beemdkroon, gewone rolklaver, kattendoorn, wilde reseda, slangenkruid en kruisdistel zijn echte bijenlokkers. Ook houden bijen van kruidenhoekjes met o.a. rozemarijn en tijm.

Ook bloeiende bomen, heesters en struiken zoals aan bramen, mei- of sleedoorn, inheemse wilgen, vlier, gewone vogelkers maar bijvoorbeeld ook Spaanse aak – zijn super voor de wilde bij. Andere vaste planten waar de bij dol op is, zijn rozen, klokjes, salie en bosandoorn. Vermijd bij gekweekte planten de cultivars met gevulde bloemen (zoals bij rozen vaak het geval is), die leveren nauwelijks stuifmeel en nectar. Koop het liefst biologische zaden of planten zodat er zeker geen gebruik gemaakt is van bestrijdingsmiddelen. Die zijn schadelijk voor wilde bijen en andere nuttige insecten, waardoor ze onder andere minder eitjes produceren.

Ook een nestje!


Zorg naast voedsel ook voor nestgelegenheid voor de wilde bij. Dus naast een plek met bloemen of bloeiende struiken ook een hoopje zand en een dode stronk of staande stam hout met gaten. Of maak zelf een bijenhotel! En laat bij het maaien de madeliefjes, klaver en paardenbloemen staan, of, nog beter: laat een hele hoek ongemoeid, zodat het gras en de bloemen hun gang kunnen gaan; bijen zijn er dol op.

Tel je mee?


Op 18 en 19 april 2020 (morgen en overmorgen dus!) is de Nationale Bijentelling. Het kost maar een half uurtje van je tijd. Super leuk om te doen – ook met kids!

Op de website www.nederlandzoemt.nl vind je heel veel informatie over de bij. Je vindt er alles over de telling, maar ook tips voor je tuin, een instructie voor het maken van je eigen bijenhotel en hoe je zaadbommen kunt maken!! Te gek toch?!

Foto: Arno van Stipdonk

Hommels (foto Arno van Stipdonk)