Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het isoleren van je spouwmuren, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Spouwmuren isoleren

Het isoleren van je spouwmuren is een belangrijk onderdeel in het bouwen van je huis. Door goede isolatie kan de warmte van je radiatoren of vloerverwarming beter bewaard worden binnen je huis, waardoor er minder warmte geproduceerd hoeft te worden. Dat is natuurlijk weer beter voor je energierekening, maar verhoogt ook de mate van comfort in je huis: je hebt minder last van koude lucht die binnenstroomt.

Deze isolatie kan tegenwoordig duurzaam geproduceerd worden, bijvoorbeeld in de vorm van vlas, gerecycled katoen, houtvezel, hennepvezels, cellulose, thermoskussens, kurk, BioFoam, leem en stro. Zie daarvoor ook de website Duurzaam Thuis.

Een aandachtspunt bij isolatie is ventilatie. Ventileren is goed voor de gezondheid van jou en je huis: het zorgt ervoor dat zich minder bacteriën en schimmels ophopen en nieuwe lucht zorgt voor vrijer ademhalen. Te veel vocht in je huis (als gevolg van dikke isolatie) kan zorgen voor schimmel op de muren, huismijt, roesten van metalen voorwerpen, rotten van hout, en bladderen en loslaten van verf. Bovendien warmt vochtige lucht minder snel op dan droge lucht, wat betekent dat het meer energie kost om je huis te verwarmen. Ventileren is daarbij niet hetzelfde als luchten en vergt in sommige gevallen een elektrisch systeem. Een integraal energie-advies of stappenplan (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap.

Een ander aandachtspunt is dieren die zich mogelijk in spouwmuren nestelen of wonen. Verschillende kleine dieren, zoals de beschermde dwergvleermuis of gierzwaluw, maken nestjes, overnachten of overwinteren in de spouwmuren van je huis. Bij isolatie is het dan ook van belang om andere oplossingen te vinden voor de huisvesting van de dieren, zodat zij niet uitsterven. Hierover vind je meer onder het thema Natuur en tuin.

Houd rekening met...

  • Deze maatregel is op diverse manieren te realiseren. Zo kan een professioneel bedrijf ingeschakeld worden, maar zijn er ook mogelijkheden voor doe-het-zelf oplossingen. Zorg dat je de voor- en nadelen en de veiligheidsrisico's van tevoren goed in kaart brengt om een goede afweging te kunnen maken.
  • Bedenk goed met welk materiaal je wilt isoleren: kies je voor een duurzame optie als vlas, BioFoam of cellulose, of ga je voor een goedkopere, maar meer belastende optie als glaswol, steenwol of PUR?
  • Let goed op ventilatie van je woning, wanneer je goede of dikke isolatie aanbrengt: te veel vocht die in je woning blijft hangen kan voor problemen in je woning zorgen, maar ook voor problemen met de gezondheid van de mensen die in de woning leven.
  • Bedenk bij de isolatie van muren een oplossing voor diersoorten die leven in spouwmuren, om ervoor te zorgen dat zij niet uitsterven.

Deze maatregel draagt bij aan…

Duurzaam bouwen

Energie(transitie)

Gezondheid

Minder hitte

Subsidie- en financieringsmogelijkheden

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Spouwmuurisolatie (foto van isolatie-info.nl)