Op 21 november plantten leerlingen van IKC Leuken uit Weert een Tiny Forest. Daarbij kregen ze hulp van Wethouder Gabriëls, vrijwilligers en IVN Natuureducatie. Tiny Forest volgt de revolutionaire Miyawaki-bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het bos brengt de natuur in de stad dichtbij, en geeft jong en oud de kans om de wildernis in hun eigen wijk te ontdekken.

Tweede Tiny Forest aangelegd - Weert maakt werk van biodiversiteit

Afgelopen weken werd aan de Tromplaan aan de zijde van het winkelcentrum de grond al gereed gemaakt, voor het Tiny Forest, een dichtbegroeid, inheems oerbos van 200 m2. Het leukste werk, het planten van de bomen, mochten de leerlingen doen. Samen met vrijwilligers zetten zij de negenendertig verschillende soorten bomen in de aarde. In totaal zo’n 600 boompjes. Tijdens de aanleg spatte hun enthousiasme en betrokkenheid er vanaf. Vooraf zagen sommigen er nog wel tegenop, maar eenmaal aan het planten wisten ze niet van ophouden.

Wethouder Geert Gabriels: “Vanaf 2018 is biodiversiteit een specifiek benoemde wethouderspost waar we meteen werk van maken. Ik stroom over van enthousiasme over dit concept van Tiny Forest. Er zit alles in, bos, lucht, natuureducatie, blijheid, een prachtig verhaal.”

IVN onderzoekt met het project of deze methode van bosbouw ook in Nederland werkt, de biodiversiteit vergroot, en hoe het aanleggen bijdraagt aan betrokkenheid bij de natuur. Een bos in de buurt is belangrijk, omdat door onder andere verstedelijking en mediagebruik de afstand tussen mens en natuur groter is dan ooit. Door met de buurt het bos te adopteren komen mensen niet alleen in contact met de natuur, maar ook met buurtgenoten. Want een Tiny Forest maak je samen. 

In gemeente Weert is al een Tiny Forest gerealiseerd bij Brede School Moesel. In de toekomst worden er in Weert nog twee Tiny Forests gerealiseerd.

Tiny Forest plantseizoen

1 november is de start van het plantseizoen 2019/2020. IVN Natuureducatie plant daarom de komende maanden, samen met scholen, vrijwilligers, gemeenten en tuineigenaren, 80 Tiny Forests en 400 Tuiny Forests aan. Dat komt neer op meer dan 50.000 bomen! Een Tiny Forest is een inheems minibos van ongeveer 200 m². Dit bos stimuleert de biodiversiteit, helpt bij waterberging en hittestress en is een fijne plek waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Tijdens de ‘Plant mee’-campagne van IVN wordt in heel Nederland bijna 2 hectare aan groen geplant. Dat zijn 3 voetbalstadions vol bomen.

Wethouder Geert Gabriels opent planten van Tiny Forest Leuken. Poster Tiny Forest.